Loga na potravinách – jak se v nich vyznat I. díl

Článek přinášející přehled o označování kvality a původu potravin, aneb s jakými logy se na potravinách a zemědělských produktech můžeme setkat a co znamenají.

Stále častěji se v obchodních regálech setkáváme s potravinami, které obsahují na svém obalu specifické označení. Kolik takových značek znáte a víte, co přesně znamenají? Následující článek vás seznámí se základními logy, které můžete na potravinách najít.

klasa

  •  Asi nejznámější značkou je národní značka kvalitních potravinKLASA, která je udělována kvalitním domácím potravinářským a zemědělským výrobkům od roku 2003. V současné době se může touto značkou honosit téměř 1200 produktů od více než 220 českých a moravských výrobců.  Výrobek obdrží právo užívat značku KLASA na omezenou dobu a to konkrétně na 3 roky.  Po této době může být označení prodlouženo nebo, v případě zhoršení kvality nebo porušení podmínek pro její získání, odebráno.  Kvalita takto označených výrobků je posuzována odbornou komisí.

Seznam oceněných výrobků a více informací o této značce najdete na stránkách: http://www.eklasa.cz/

regionální potraviina

  • Další značkou je Regionální potravina. Jedná se o celostátní projekt ministerstva zemědělství pro podporu malých a středních pěstitelů a výrobců v krajích České republiky.  Značka je oceněným výrobcům propůjčena na 4 roky. Výhodou regionálních potravin je, že zákazníci dostávají čerstvé potraviny s jasným původem, navíc značka podporuje region, ze kterého produkt pochází.

Seznam výrobků dle jednotlivých regionů naleznete na následujícím odkazu: http://eagri.cz/public/web/regionalni_potraviny#sthash.MH2phb6p.dpuf.

  •  Výrobky mohou nést také zeměpisné označení  CHOP – chráněné značení původu a CHZO – chráněné zeměpisné označení.  Tato označení jsou udělována v rámci EU. Pro získání označení CHOP musí všechny fáze produkce označeného výrobku proběhnout v dané zeměpisné oblasti a vlastnosti produktu musí výlučně nebo v podstatné míře vycházet z jeho zeměpisného původu.chzo

Pro získání označení CHZO, musí minimálně jedna fáze produkce proběhnout v dané oblasti a spojení s danou oblastí může být odůvodněno zvláštní jakostí, pověstí nebo jinou vlastností spojenou s dotyčnou zeměpisnou oblastí.

  • Na výrobcích se můžeme setkat také s označením  Zaručené tradiční speciality – ZTS. Do této skupiny patří zemědělské produkty nebo potraviny, které jsou vyráběny za použití tradičních surovin nebo tradičními způsoby výroby nebo které mají tradiční složení. Přehled produktů označených jako „Chráněné označení původu“, „Chráněné zeměpisné označení“, „Zaručená tradiční specialita“ naleznete zde: http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html
  • Od roku 2011 existuje také logo CEFF (Certified E-Friendly Food).  Toto logo označuje potraviny bez konzervantů, umělých barviv, sladidel a glutamátu. Spotřebitelům tak nabízí základní informaci o složení potraviny v oblasti přídatných látek neboli aditiv či “éček”.ceff

Výrobky jsou testovány Státním zdravotním ústavem a po splnění podmínek může být logo umístěno buď na výrobku či na cenovce, pokud se jedná o nebalené zboží.

CEFF tak upozorňuje spotřebitele i výrobce na fakt, že je možné vyrábět potraviny bez zbytečné chemie při současném zachování bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin.

Více informací na: http://www.ceff.info/

 

Avšak:

Čtenáři by měli brát v potaz, že výše zmíněná loga označují pouze kvalitu daného výrobku a neznamenají, že tohoto výrobku můžete sníst libovolné množství. Jelikož mohou obsahovat vyšší množství tuku a nebo i jednoduchého sacharidu – cukru, popř. soli, cholesterolu a neznamená to, že jejich konzumací budeme zdraví.

Tak jako u neoznačených potravin i u těchto je třeba myslet na racionální vyváženou stravu a vhodné množství dané potraviny na porci.