Mango

Štítky:

Druhý díl průvodce tropickými plody přináší zajímavosti a informace o ovoci, které se už zařadilo do nabídky většiny supermarketů a hypermarketů. Navíc je i cenově dostupné.

mangooo 1
Další tropický plod, na který se v rámci poznávání tropických plodů zaměřím je mango. Mango patří k těm plodům, které se do našeho podvědomí už dostává či dokonce dostalo a někteří už ho neberou jako nějakou novinku, naopak ho do svého jídelníčku ho rádi zařazují. A pro ty, co do tohoto stádia ještě nedospěli jsem vybrala pár informací, které není na škodu vědět.

Vzhled a chuť

Manga je plod mangovníku, což je subtropická dřevina pocházející z Indie. Plod manga má podlouhlý oválný tvar ke špici zúžený. Barva slupky je nejčastěji zelenočervená a je nepoživatelná. Sladká dužina barvou i chutí připomíná broskev či nektarinky, ale každému se chuť může zdát trošku odlišná. Já sama cítím i chuť mrkve…Konzistenci manga bych přirovnala také např. k broskvi, ale dužina má v sobě docela nenápadná vlákna (typu ananasu), která se dokážou nepříjemně zamotat do zubů a není lehké je odtud dostat. Takže radím kousat proti směru těmto vláknům.

Obsah cenných látek

Mango je bohaté na vitaminy. Mimo tradiční obsah vitaminu C, který chrání tělo před infekcemi a nachlazením, obsahuje i některé vitamíny skupiny B, které jsou vhodné pro funkci mozku a posilují nervy. Dále obsahuje vitamin A a E, které chrání buňky před působení volných radikálů.

Mimo tyto vitamíny ale mango obsahuje i jiné účinné látky, také minerální látky a stopové prvky. Zmíním karoten pro lepší opálení pleti, hořčík důležitý pro funkci srdce a svalů, mangan podporující činnost štítné žlázy a také výrobu kožních a vlasových pigmentů. Dále zinek, který je potřebný pro téměř všechny metabolické přeměny v našem těle. Velké množství draslíku v mangu působí na vylučování vody z organismu.

Tipy a rady

Plod manga je vhodný ke konzumaci, jakmile je měkký na dotek. Před samotnou konzumací mango oloupeme a odstraníme pecku. Nejlepší je ho opět konzumovat čerstvé, třeba přidané do nějakého ovocného salátu, kde ho krásně provoní.
Často se ale můžeme setkat s mangem vařeném v nějakém pokrmu. Bývá používáno jako příloha k drůbežímu masu, rybám, nebo šunce. Mango je také vhodné k přípravě kompotů, zavařenin a čatní.

Na internetu jsem objevila velice názorné fotky, jak správně opracovat papáju i mango a dokonce i ananas. Pro zájemce je tu odkaz: http://www.labuznik.com/article.php?ID=23
Myslím, že je to nejlepší způsob, abyste pochopili.

Štítky: