Máta

Jistě téměř všichni znají mátu, coby rostlinu na přípravu čaje, který zmírňuje zažívací problémy. Pojďme se však společně podívat na to, co dalšího se dá s mátou „podniknout“.

Léto je v plném proudu a na zahradě bujně rostou bylinky. Především mátě se výborně daří, a proto jsem začala lehce experimentovat s jejím využitím. Našla jsem si pár receptů, ty ještě upravila k obrazu svému a musím říct, že mě všechny mile zaujaly. A proto bych se s vámi o pár nápadů, jak mátu využít ráda podělila.máta

Něco málo o mátě

Máta peprná je bylina z čeledi hluchavkovitých, patří mezi jednu z nejužívanějších léčivých rostlin vůbec. Z její nati se dělá především čaj, je však možné z ní připravit různé sirupy, či oleje pro vnější použití. Mátová koupel je vhodná při svalových křečích a pro osvěžení pleti.

Největší uplatnění však nachází máta při všech druzích žaludečních potíží. Účinně pomáhá při nadýmání, uvolňuje křeče, zlepšuje chuť k jídlu a trávení, tiší bolesti při podrážděném žlučníku či žlučových kamenech. Tyto účinky jsou dány především antiseptickými vlastnosti mentolu, který máta obsahuje.

Máta také posiluje nervovou soustavu. Pro tento její povzbudivý účinek bychom měli být opatrní s jejím pitím večer. Také není vhodné užívat mátu (ostatně jako většinu bylinek) dlouhodobě. Pozor by si měly dát především kojící ženy, neboť pití mátového čaje může snížit tvorbu mléka.

A co tedy provést s mátou v kuchyni?

Třeba z ní lze udělat výborný doplněk k bramborovému salátu. Letní lehkou alternativou ke klasickému bramborovému salátu je salát z brambor, hrášku a zelených fazolek, který doplníme mátovou zálivkou. Nasekanou čerstvou mátu smícháme s bílým jogurtem, přidáme lžíci francouzské hořčice, dochutíme solí a bílým pepřem. V tomto teplém počasí naprosto ideální, lehké jídlo. Já si ho dala s pangasiem, kterého jsme jen osolila, opepřila, posypala zázvorem a upekla a moc jsem si pochutnala.

Na těstoviny se zase skvěle hodí mátové pesto. Nasekáme mátu a ušleháme s lučinou (pro nestrážce štíhlé linie lze použít i mascarpone, pro strážce s lučinou linií či s cottagem), dochutíme solí a bílým pepřem. Samozřejmě můžeme k těstovinám přidat i maso či nějakou zeleninku, ale to již ponechám na vaší fantazii.

Mátu je možné využít také při oblíbeném grilování. Kuřecí maso naložíme na několik hodin do marinády z bílého jogurtu, nasekané čerstvé máty, soli, pepře a dalšího koření dle chuti a pak upečeme.

mojitoA aby té máty nebylo málo, můžeme si ji užít i jako součást osvěžujících nápojů. Není nad džbánek studené vody s pár kolečky citronu, lístků máty a meduňky. A samozřejmě se dá z máty připravit oblíbený nápoj Mojito, a to i v nealkoholickém provedení :-).

Doufám, že se mi vás povedlo nalákat a že nějaký ten mátový recept vyzkoušíte a zpestříte si tím svůj jídelníček. Ne všechny možná zaujme nezvyklá chuť, kterou máta jídlům dodá, ale za pokus to jistě stojí. Dobrou chuť!