Med, sladký zázrak přírody

Štítky:

Snad každé malé dítě ví, co se skrývá pod názvem med. Sladká dobrota od včel. Víte ale jak med vzniká, jaké má složení a na co si dát pozor při jeho výběru? To a ještě o něco více se dozvíte v tomto článku.

Ačkoli je med potravina velice známá, je poměrně složité určit, zda je živočišného nebo rostlinného původu. Med je totiž produktem společenství včel, který vzniká ze sesbíraného nektaru nebo medovice z živých rostlin. Nektar a medovice jsou přírodní sladké šťávy, jejichž složení se liší, a proto i medy z nich vzniklé se výrazně odlišují. Včely tyto sladké roztoky sbírají, přetvářejí, uskladňují a nechávají zrát v plástech.

Med můžeme dělit z několika hledisek. Nejčastěji však podle skupiny na:

  • med květový (nektarový)
  • lesní (medovicový)
  • smíšený

Dále lze med dělit podle způsobu získávání nebo druhu. S nadsázkou by se dalo říci: „kolik druhů rostlin, tolik druhů medů“.

Tmavé medovicové medy pocházejí ze snůšek z jehličnanů jako je smrk, borovice, modřín a jedle. Hlavními českými květovými druhy jsou medy řepkové a akátové. V supermarketech se nejčastěji prodávají smíšené medy, ve specializovaných prodejnách jsou pak k dostání i méně běžné a exotické druhy (med slunečnicový, lipový, jetelový, chrpový, mátový, eukalyptový, kávovníkový a mnoho dalších).

Chemické složení medu

Co se týče chemického složení, jedná se o poměrně složitou směs. Kromě nejvíce zastoupené vody a sacharidů obsahuje v malém množství také bílkoviny, minerální látky, vitaminy a spoustu dalších látek, které dávají medu jeho specifické vlastnosti. Obsah vody závisí na zralosti a původu a měl by být maximálně 20 %. Největší procentuelní podíl zaujímají sacharidy, a to 80 – 85 %. Nejvíce je zastoupena fruktosa a glukosa.

Jak med skladovat?

Díky vysokému obsahu cukrů má med samokonzervační účinky. Měli bychom ho skladovat výhradně v uzavřených skleněných nebo keramických nádobách, protože absorbuje pachy z okolí. Sluneční světlo působí nepříznivě na některé látky v něm obsažené, proto jej uchováváme v temnu.

Med jako všelék

Využití medu je velmi široké. Díky svému složení a příznivým účinkům je určen k přímé spotřebě nebo jako surovina do jiných potravin či nápojů, a to i alkoholických. Používá se také ve farmacii a kosmetickém průmyslu.

Kromě antibakteriálních účinků, kterých se využívá při nachlazení a zánětech horních cest dýchacích, vykazuje med také účinky protistresové, posiluje jaterní činnost, brání vzniku únavy během nárazové fyzické zátěže a u pacientů postižených anorexií tlumí nefyziologické hubnutí.

Jak je na tom český med s kvalitou?

Český med je jedním z nejkvalitnějších medů vůbec. Musí totiž splňovat přísná kritéria daná jak národní, tak mezinárodní legislativou. Včelaři, kteří tato ustanovení nesplní, nesmí používat označení ČESKÝ MED. Tato značka je tedy zárukou kvality.
Každoročně probíhají kontrolní akce zaměřené na zdravotní nezávadnost medu na našem trhu. Stále potvrzují jedinečnost českého medu a mnohdy špatnou kvalitu medů dovážených (z EU i zemí mimo EU).

Několik rad na závěr…

Jedna z nejlepších variant je koupě medu přímo od včelaře. Pokud však ve svém okolí žádného nenajdete a nebudete si jistí, jaký med vybrat ze široké nabídky supermarketů, může vám pomoci **ochranná známka na obalu**. Na této známce se vždy vyskytuje typická včelička a zkratka ČSV (Český svaz včelařů).
Je tedy jen na nás, jaký med si koupíme. Pokud se budeme řídit jen otázkou ceny, může se nám stát, že si domů přineseme nekvalitní výrobek.

Několik příkladů ochranné známky:

ochranná známka
ochranná známka medu
ochranná známka bio medu

Štítky: