Možná jste se již dočetli ve složení výrobku, že výrobek obsahuje modifikovaný škrob. O jakou aditivní látku se jedná, z čeho a jak vzniká, a zda nám může konzumace modifikovaných škrobů ublížit, se můžete dočíst v článku.
Dnes už většina z nás sleduje složení výrobků, protože povězme si to upřímně, výrobci jsou mnohdy do výrobku schopni přidat látku, která do něj vůbec nepatří. Pečlivě sledujeme různá barviva, konzervanty a další látky, ale mnohdy nevíme, o jakou látku se vůbec jedná a jaký vliv na zdraví má.
Všechny tyto aditiva jsou označena kódem E a příslušným číslem. Identifikace číslem E znamená, že aditivní látka prošla hodnocením své bezpečnosti. Číslo E je tedy kód, pod kterým je přídatná látka označována v mezinárodním číselném systému, tedy kód, pod kterým je přídatná látka označována úplně stejně na celém světě. Podobný je číselný systém má Evropská unie i INS Codex Alimentarius, který vychází ze systému EU.
Jak je to s modifikovanými škroby, které se v potravinářském průmyslu hojně používají, se vám nyní pokusíme objasnit v následujícím článku.
Stručně a jednoduše: Co je to škrob?
Škrob je polysacharid, který je tvořen amylasou a amylopektinem. Vyskytuje se ve formě škrobových zrn, které jsou uloženy v buňkách některých rostlin. Nejvíce škrobu obsahují brambory, pšenice a kukuřice, ze kterých se také průmyslově získává.
Modifikované škroby
Modifikovaným škrobem můžeme označit škrob, který má zachovanou alespoň jednu původní charakteristiku škrobu, a jehož vlastnosti jsou upraveny biochemickým, chemickým, termickým, fyzikálním nebo kombinovaným vlivem přizpůsobeny určitému účelu.
V modifikačním procesu je cílem některou původní vlastnost škrobu zvýraznit, potlačit nebo vytvořit vlastnost novou.
Modifikace škrobu může probíhat mnoha způsoby a následné výrobky mají široké využití.
- Hydrolyzované škroby se připravují mírnou hydrolýzou škrobu. Mají zvýšenou rozpustnost a sníženou viskozitu mazu a umožňují přípravu homogenních past.
- Oxidované škroby se používají v textilním průmyslu jako šlichtovací a apretační prostředky, v papírenství k povrchovému klížení papíru.
- Substituované škroby mají v hydroxylové skupině nahrazen vodík alkylem nebo acetylem. Uplatňují se především v textilním průmyslu, farmacii, potravinářství, mají výbornou sorpční schopnost.
- Nesítěné škroby vznikají reakcí škrobových makromolekul s vícefunkčními činidly. Používají se zejména v potravinářství a farmaceutickém průmyslu.
- Termicky modifikované škroby vznikají narušením vodíkových můstků mezi škrobovými molekulami. Mají široké uplatnění v potravinářském průmyslu, a dále v průmyslu textilním a papírenském.
Modifikovaný škrob x GMO (geneticky modifikovaný organismus)
Nad otázkou, zda modifikované škorby mají něco dočinění s geneticky modifikovanými potravinami, přemýšlí většina spotřebitelů a odpověd je velmi jednoduchá. Nemají. Jedná se o dvě odlišné úpravy. Mate nás pouze slovo „modifikovaný“. Modifikace je jakákoli úprava, a o úpravách škrobu jste se mohli dočíst výše.
Je konzumace výrobků s modifikovanými škroby nebezpečná?
Konzumace výrobků s modifikovanými škroby pro naše zdraví nebezpečná není, ale pamatujme na to, že většina výrobků, do kterých se tyto látky přidávají, se dá vyrobit i bez nich. Obzvláště u mléčných výrobků je dobré složení sledovat. Jogurt má být vyroben z mléka a s použitím fermentačních baterií. Takže přidávání zahušťovadel je značná ekonomická úspora pro výrobce a promítne se bohužel i do finální ceny výrobku. A co je horší, kolikrát se nemusíme u výrobku s přidáním modifikovaných škrobů setkat s nižší cenou. Ba naopak.
A stručná rada na závěr
Potraviny, které konzumujeme by měly být co nejvíce přirozené. Obsah konzervantů, zahušťovadel, zlepšovadel chuti, aromat a dalších hojně použivaných látek by měl být minimální, protože ve většině případů jsou zcela zbytečné. Naučte se znát složení základních výrobků, jejich výrobu a doporučené složení, pak už vás na etiketě nic nepřekvapí.
Aneb porovnejte si složení sami – dva stejně ochucené výrobky, ale jiný výrobce.
http://www.chemievjidle.cz/jogurt/selsky-jogurt-jahodovy-hollandia-karlovy-vary
http://www.chemievjidle.cz/jogurt/activia-jahoda-danone
Marcela
Dobrý den,může alergiky na lepek modifikovaný a deprotejnovy škrob kde jej najdu děkuji
Slavo
Ten kto si myslí že gmo potraviny sa vyrábajú aby nasýtili ludstvo by si mal spraviť malý vyskum.. Geneticka modifikacia spočíva vo zvýšenej odolnosti voči chemikaliam a nemožnosti vypestovať z rastliny semeno.
Adam
A co je špatně na GMO? Vždyť GMO nás ještě zachrání před hladem… Bez GMO by jste se zachvilu za ovoce a zeleninu nedoplatili. Nehledě na to, že i takový květák apod. už je GMO, akorát se to dělalo postaru a pomalu. A navíc na GMO platí takové bezpečností pravidla, že výrobku trvá i 20 let, než podstoupí všechna testování a dostane se na trh. Pro zdraví nemá absolutně žádný význam – GMO není žádná přidaná škodlivá látka.
chironex
V článku je chybně uvedeno, že škrob je tvořen amylasou a amylopektinem. Správně je amylosa, amylasa je enzym štěpící amylosu.
Eliška Foltýnová
Dobrý den, může moje vnučka modifikovaný škrob který se nachází v rajčatovém protlaku.
Děkuji.