Nepečené moučníky

Pro všechny, kteří se snaží jíst dle zásad zdravé výživy, avšak mají sem tam rádi něco sladkého. Receptíky za použití potravin s nízkým obsahem tuku, za to vysokým obsahem bílkovin. Na chuti neošizené.

Nepečený dezert s ovocem

Na 8 porcí:

  • 2 zakysané smetany extra light 8% (značka Yoplait)
  • 1 bílý jogurt 400 g (např. Olma Klasik)
  • velký balíček piškotů (můžete zkusit i amarantové)
  • želatina (např. plátková – 6 plátků)
  • ovoce – libovolné (např. jahody či jahodový kompot)
  • vanilkový cukr
  • kakao
  • popř. třtinový cukr (max. 2 lžičky)

Pomůcky:

  • tyčový mixér

Postup:

Nejprve si nachystáme krém, který budeme vrstvit na piškoty.
Smícháme dvě zakysané smetany s jogurtem, přisypeme vanilkový cukr a tyčovým mixérem prošleháme. Dle chuti dosladíme třtinovým cukrem.
Poté si dle návodu přichystáme želatinu. Tu jakmile bude rozpuštěna, smícháme s připraveným krémem.

Mezi tím než se želatina připraví, vysypeme nádobu na dezert kakaem. Jako první vrstva přijdou těstně vedle sebe vyskládané piškoty. Na ty navrstvíme krém smíchaný se želatinou a poklademe ovocem. Doporučuji raději menší kousky (lépe se to poté skládá).
Po ovoci opět přijdou piškoty, krém a ovoce jako poslední vrstva. (Samozřejmě pater může být dle Vašeho uvážení :-) ).

Kdo by chtěl může ještě ovoce nakonec zalít barevnou želatinou. A bude tedy poslední vrstva želatina.

Až bude dezert hotov, doporučuji ho dát do ledničky na 1 den ztuhnout.

Odlehčený dezert na způsob Tiramisu

Na 8 porcí:

  • 1 balení zakysané smetany extra light 8% (značka Yoplait)
  • 1 nízkotučný tvaroh 250 g
  • 1 balení sýru ricotta 250 g
  • cukrářské piškoty
  • vanilkový cukr
  • popř. na doslazení třtinový cukr (nemusí být, piškoty jsou dost sladké)
  • na pokapání : silná káva + amaretto či rum či jen rumová tresť
  • na posypání: kakao

Pomůcky:

  • tyčový mixér

Postup:

Do mísy smícháme sýr ricotta, nízkotučný tvaroh a zakysanou smetanu. Přimícháme vanilkový cukr + popř. třtinový cukr. Doporučuji smíchat tyčovým mixérem, ale jde to ztuha. Nenechte se však odradit. Po smíchání Vám vznikne jednolitý hutnější krém.

Uvařte silnou kávu. Stačí do malého hrnečku. Až vystydne přidejte alkohol (či tresť), který jste si zvolili. Tímto budete piškoty polévat, aby byly pěkně nasáklé. Popř. je můžete i namáčet, ale pozor, aby se zcela nerozmočily.

Do připravené nádoby, ve které chcete mít „Tiramisu“, začněte vrstvit piškoty vedle sebe. Ty zakapejte nachystanou kávou s alkoholem. Na piškoty poté natřete krém z ricotty, tvarohu a zakysané smetany. Pokračujeme opět vrstvou piškotů namočených v kávě. Jako poslední vrstvu dáme vrstvu krému, kterou se snažíme dát co nejvyšší.

Na závěr krém hustě posypeme kakaem.

Necháme ztuhnout v ledničce min. 1 den. Avšak strávnici říkali, že čím déle, tím lépe :-).

Tento dezert by se hodil tvořit i do skleniček. Jelikož krém není tak ztuhlý. Proto když bude ve formě, dávejte pozor při krájení, aby se nerozpadl.