Oregáno

Další z řady voňavého koření, které byste si neměli nechat ujít. Pokusí se vás získat nejen svojí vůní, ale i svými příznivými účinky na zdraví.

Oregáno, dostupné takřka celoročně, je hřejivé a aromatické koření, které je nedílnou součástí mexických a jihoevropských kuchyní. Název Oregano znamená horské potěšení (oros ganos), botanický název tohoto koření je Origanum vulgare, dále je pak známé jako Dobromysl obecná. V mnoha částech Evropy se mu říká majoránka divoká, protože oregáno je v mnoha ohledech podobné majoránce sladké.

Oregáno je malý keř s mnoha větvičkami, které jsou poseté šedozelenými oválnými lístečky a bílými či růžovými květy. V jižní Evropě, díky tamějšímu klimatu, roste oregáno jako víceletá rostlina, ale v Severní Americe, kde je klima drsnější, roste jako jednoletá.

Historie koření oregáno

Oregáno má svůj původ v severní Evropě, přestože se s ním můžeme setkat na nejrůznějších místech světa. Pro svoje aromatické vlastnosti, je uznávané již od starověkých dob Řeky a Římany jako symbol štěstí a radosti. Při svatbách dokonce Řekové a Římané korunovali ženicha a nevěstu věnci z oregána.

Oregáno se začalo pěstovat ve Francii ve středověku a stalo se důležitou součástí v kuchyních v jižní Evropě. Ve Spojených státech se oregáno začalo dostávat do podvědomí až počátkem 20. století, když se američtí vojáci vraceli z Itálie a zmiňovali se o této voňavé a lahodné bylince.

Chuť oregána

Chuť a vůně oregána připomíná majoránku a tymián, ale je mnohem ostřejší. Oregáno je silně aromatické a mírně nahořklé.

Kuchyňské tipy

  • Až si budete příště pochutnávat na pizze, zkuste k ní přidat trochu čerstvého oregána.
  • Oregáno je výborné v kombinaci s restovanými houbami a cibulkou.
  • Výborné je na opečených bramborách v troubě.
  • Zkuste přidat snítky oregána do lahve s olivovým olejem, získá tak příjemné bylinkové aroma.
  • Oregáno je vhodná aromatická přísada do omelet.
  • Zkuste přidat oregáno do salátových dresinků.

Oregáno pro zdraví

Hlavní účinné látky v oregánu jsou silice (zejména tymol a karvakrol), které mají antibakteriální účinky a dezinfekční účinky. Nejvíce se ale cení jeho protizánětlivé a spazmolytické účinky, a tak se s ním často můžeme setkat v různých mastích proti rýmě a svědění. Ještě častěji se ale přidává do čajových směsí, které jsou doporučovány při zažívacích potížích, nechutenství, pro zlepšení střevní peristaltiky, při žaludečních neurózách, ale také při zánětu průdušek, kašli a revmatismu. Nálev se dá použít i jako protizánětlivé kloktadlo, k inhalacím, do posilujících koupelí a poslouží i jako prostředek proti plísním a jiným kožním infekcím.

Jak skladovat oregáno

Čerstvé oregáno by mělo být skladováno v ledničce, zabalené v mírně navlhčených papírových ubrouscích. Také ho můžete skladovat v mrazničce v neprodyšné nádobě, nasekané nebo v celku. Sušené oregáno by mělo být uchováno v neprodyšné skleněné dóze na chladném, tmavém a suchém místě, kde vám takto vydrží čerstvé po dobu okolo šesti měsíců.

 

Zdroj: www.whfoods.com

Komentáře

1 komentář
    • 14. 10. 2014 v 10:41

    Oregano máme na zahrádce. Je to nenáročná trvalka, roste jak divá, občas ji musím zredukovat, jinak by obsadila půl zahrady.