Pálení žáhy

Pálení žáhy asi zažil každý z nás. Tento nepříjemný pocit je možné eliminovat konzumací potravin, které typicky vracení žaludečního obsahu způsobují. Avšak někteří lidé jej prožívají pravidelně. Co za tím může stát a jak se pálení žáhy vyvarovat?

Pálení žáhy – Refluxní choroba jícnu

Pálení žáhy zná asi každý z nás. U většiny tento nepříjemný pocit brzy vymizí a objevuje se zřídka. Někteří však s touto nepříjemností musí bojovat častěji, užívat léky a dodržovat určitá opatření, aby potíže zmírnily.

Co je to pálení žáhy a refluxní choroba jícnu

Pálení žáhy se projevuje ostrou až pálivou bolestí za hrudní kostí, která může někdy zasahovat až do krku, zad nebo do nadbřišku, zhoršující se v předklonu nebo v leže. Občasné pálení žáhy ještě nemusí znamenat projev nemoci, většina dospělých lidí se s ním už někdy setkala, zejména po přejezení. Velmi časté je pálení žáhy v těhotenství, zejména pak k jeho konci.

Pálení žáhy je způsobeno refluxem neboli návratem kyselého žaludečního obsahu do jícnu. K refluxu dochází, pokud je svalový svěrač mezi jícnem a žaludkem nedostatečně uzavřen. Malé množství žaludečního obsahu mohou neutralizovat sliny. Pokud ovšem dochází k návratu většího množství, dochází k pyróze neboli pálení žáhy. Pokud je tento stav dlouhodobý, jedná se o patologický reflux a o refluxní chorobu jícnu. Jelikož se většinou jedná o chronické a dlouhotrvající onemocnění, měli by pacienti změnit svůj dosavadní životní styl i výživové zvyklosti.

Příčina refluxní choroby jícnu

Příčinu není vůbec jednoduché zjistit, jelikož většinou jde o spolupůsobení více faktorů. Zjednodušeně lze říci, že dochází k nepoměru mezi agresivními faktory a obrannými mechanismy v jícnu.

Faktory agresivní, které mohou být vnitřní (kyselina chlorovodíková, pepsin, soli žlučových kyselin, pankreatické šťávy, hiátová hernie, …) nebo zevní (kouření,alkohol,černá káva, čokoláda,tučná a objemná jídla, stres, …). Proti nim působí jícnové obranné mechanismy – antirefluxní bariéry, luminální očista a epiteliální rezistence.

Potraviny, které mohou vyvolávat pálení žáhy (a je vhodné se jim vyvarovat)

Určité potraviny mohou snižovat sevření svěrače mezi jícnem a žaludkem, nebo zvyšovat vylučování kyseliny chlorovodíkové, přímo dráždit sliznici jícnu či zhoršovat vyprazdňování žaludku. Vliv potravin na pálení žáhy je zcela individuální a každý pacient ví, po kterých potravinách mu nastávají potíže. Někomu určitá potravina nevadí vůbec, jiný má po konzumaci stejné potraviny potíže. Obecně však jde o jídla tučná a sacharidová (buchty, koblihy, čerstvé pečivo), která snižují sevření dolního jícnového svěrače.

Z potravin může dále pálení žáhy vyvolávat:

  • alkohol,
  • čokoláda,
  • cola,
  • čaj (mátový),
  • káva (nejedná se ovšem o jednoznačný vliv kofeinu),
  • sycené nápoje,
  • citrusové a tomatové šťávy (džusy),
  • syrový česnek,
  • syrová cibule,
  • syrová paprika,
  • koření,
  • mák,
  • vývarová polévka,
  • peprmintové pochutiny,
  • citrusové ovoce

Důležitým negativním faktorem je také obezita a kouření, čím dál častěji se mluví také o stresu. A některé léky, které se mohou podílet na vzniku pyrózy – anestetika, betablokátory, opiáty, progesteron…

Režimová a výživová doporučení

Při tomto onemocnění se doporučuje:

  • dopřát si více malých, na bílkoviny bohatých svačinek
  • omezit velké porce jídla (jíst raději častěji menší porce)
  • omezit pozdní jídlo a jídlo v noci, poslední večerní jídlo 3 až 4 hodiny před spánkem
  • omezit skrčené, vodorovné, ohnuté či invertované polohy po jídle
  • snížit hmotnost
  • spánek a odpočinek s podložením horní části lůžka
  • omezení čaje, kávy a dalších dráždivých jídel, které způsobují potíže (viz. výše)
  • strava s nízkým obsahem tuků
  • nekouřit
  • nenosit oděv stahující břicho
  • nepracovat v předklonu
  • nezvedat těžké předměty

I když samotná úprava životního stylu většinou nedostačuje přímo u léčby refluxní choroby jícnu, je stále považována za základ léčby.

Pokud vaše potíže s pálením žáhy trvají po delší dobu, určitě zvažte návštěvu vašeho praktického lékaře.

Komentáře

2 komentáře
  1. Jiřina Ouřadová

    • 4. 2. 2014 v 15:15

    Dobrý den,mám také problémy jaké uvádíte,hlavně pálení žáhy. napište mi prosím co Vám pomohlo, jaké bylinkové kapičky atd.Děkuji J.O.

  2. Máca

    • 11. 7. 2012 v 21:51

    Mívala jsem potíže s častým pálením žáhy, díky bylinkovým kapičkám se mi upravilo trávení, zažívání, vyprazdňování a pálení žáhy mne již netrápí. Nedržím dietu, nevyhýbám se určitým jídlům a nápojům :-) Kdo má zájem, mi může napsat: maca.lvz@seznam.cz