Papája

Štítky:

V prvním díle tohoto průvodce tropických plodů si můžete přečíst pár zajímavých informací a cenných rad, které můžete uplatnit při nákupu papáji.

Když jsem v minulém článku naťukla různé druhy melounů, psala jsem o tom, že většinu odrůd ani neznáme, přestože se u nás už běžně prodávají. Přemýšlela jsem, kde je ten největší zádrhel, který nám pomyslně zabraňuje tyto nové druhy ochutnat. A to se netýká jen melounů, týká se to veškerého tropického ovoce, které se k nám dováží. Samozřejmě nemám na mysli tropické druhy ovoce, které už téměř „zdomácněly“ jako banány, kiwi, pomeranč, ananas a jiné. Ale i toto ovoce prošlo určitou nejistotou, když se k nám začalo dovážet. Shrnuto, podtrženo, všechno, co je nám neznámé, tak z toho máme strach. A nejinak je to u tropických plodů, nad kterými nám někdy zůstává rozum stát (někdy i u ceny). Všímáte si toho neustále se rozšiřujícího sortimentu, které nám obchody (tedy spíše supermarkety a hypermarkety) nabízejí? Většina z nás jde po osvědčených druzích ovoce či zeleniny, ale zkuste vyzkoušet i nějaký úplně nový plod, který je zajímavý nejen exotickým jménem, ale především zjevem. Myslím, že léto je k objevování tropických chutí naprosto ideální. Před zakousnutím vám ale nabídnu pár tipů a informací, aby jste věděli, co vás může čekat.

Papája

papaje 1Jako první z tropických plodů vám představím papáju. Často se spekuluje o jejich enzymech, které mají mít blahodárný vliv na spalování tuků, a tak jsou součástí mnoha „zázračných“ pilulek na hubnutí. Obdobné účinky mají mít i enzymy z ananasu. Přiznám se, že o těchto účincích Vás nebudu a ani nechci přesvědčovat, protože na to si musí každý udělat názor sám. Já bych vás chtěla zejména seznámit (stejně tak jako u ostatních tropických plodů) s její chutí, vzhledem a obsahem látek, které jsou pro nás prospěšné.

Vzhled a chuť

Papája, vážící až 2,5 kg, má hruškovitý tvar a její slupka bývá zbarvená od světle zelené po tmavě zelenou barvu, ale i s nádechem do oranžova nebo žluta. Slupku bychom měli před konzumací vždy oloupat. Uvnitř je papája dutá, dutina je vyplněna černými semínky se svraštělým povrchem. Dužnina papáji má žlutou až tmavě oranžovou barvu a chutí připomíná ananasový meloun s meruňkou. Plody papáji vyrůstají na vrcholu dutého stonku byliny (vzhledem se podobající palmě), která dorůstá až do výšky 10 m. Papája pochází z tropických oblastí Střední Ameriky, odkud ji do Evropy přivezli portugalští mořeplavci. Dnes se už ale pěstuje v tropech po celém světě.

Cenné látky a vliv na organismus

Nejvíce ceněnou složkou papáji jsou právě její enzymy, které tento plod s tenkou slupkou potřebuje k ochraně před hmyzem v době zrání. Dále má mnoho provitaminu A, který chrání sliznice, a zajišťuje vitalitu buněk a zlepšuje vidění. Papája obsahuje také kyselinu pantothenovou (=vitamín B5) a v neposlední řadě vitamin C.Enzymy v tomto ovoci mají schopnost štěpit bílkoviny v potravě na aminokyseliny. Tato vlastnost je velmi prospěšná, jelikož hodně lidí má v dnešní době problémy s nedostatečným zužitkováním bílkovin, což způsobuje, že bílkoviny hnijí ve střevech, mohou vznikat trávicí problémy, kožní onemocnění a alergie. Právě v těchto případech může pomoci papája, která zajistí tělesným buňkám prostřednictvím krve přísun hodnotné bílkoviny. Její klad tedy spočívá v tom, že přispívá k lepší stravitelnosti potravin.

Rady a tipy

Papáju můžeme kupovat po celý rok. Při nákupu si ale dávejme pozor, aby při stisknutí nebyla příliš měkká. Plod zpracujeme tak, že jej rozkrojíme, odstraníme semena a vydlabeme dužinu. Papáju nejlépe konzumujeme čerstvou. Výborná je i v ovocných salátech v kombinací s citrusovými plody. Z papáji se také připravují kompoty a džemy. Mimo jiné se prodává i papája sušená v nejrůznější podobě ať už kostek, plátků nebo dukátků, u kterých si dávejte hlavně pozor v případě, zda jsou sýřené. (A bohužel bývají také hodně proslazované cukrem.)

Štítky:

Komentáře

1 komentář
    • 25. 3. 2010 v 21:47

    Dobrý den!
    Nevíte prosím, kde bych sehnala čas z papájových lístků? Nebo můžete mi některého prodejce doporučit, pakliže máte dobré zkušenosti? Děkuji za odpověď. S pozdravem Anna Lhotákováý