Práškové proteiny (proteiňáky) – úvodní díl

V úvodním díle o proteinových prášcích se zaměříme na samotné vysvětlení pojmu bílkovina. Dále se dočtete něco o počátcích vzniku těchto suplementů a zejména se dozvíte pro koho jsou vhodné, komu mohou pomoci a proč.

Bílkovina = stavební jednotka organismu

Bílkoviny jsou základem všeho živého, najdeme je v každé buňce, enzymech a řadě hormonů. Řetězec bílkovin tvoří jednotlivé aminokyseliny (AMK) v počtu od 100 do několika set. (Řetězec o počtu 2-100 aminokyselin se nazývají peptidy.) V celém našem těle, a tak i ve svalech máme celkem 20 aminokyselin, které peptidovou vazbou vytvoří oné řetězce = bílkoviny. V základu rozlišujeme 12 neesenciálních AMK a  8 esenciálních AMK, které tělu musíme sami dodávat, jelikož si jej neumí syntetizovat samo z jiných aminokyselin. Aby tělo fungovalo správně, musíme mu dodat všechny AMK, ze kterých se řetězce bílkovin tvoří. Pokud nám bude chybět, byť i jedna esenciální aminokyselina, nemůže se řetězec vytvořit a zabudovat se např. do svalové struktury. Podle toho dělíme potraviny s obsahem plnohodnotných bílkovin (živočišné zdroje mají všechny esenciální AMK) nebo neplnohodnotné, kterým nějaká esenciální AMK ve složení chybí nebo není obsažena ve správném poměru vůči ostatním, což jsou zdroje rostlinné. Výjimku tvoří sója, o které si ještě napíšeme později.

Pro silové sportovce jsou důležité esenciální větvené AMK známé pod zkratkou BCAA: L-leucin, L-isoleucin, L-valin. Ty zastupují třetinu AMK tvořící svalovou tkáň. V případě, že redukujeme tukovou tkáň, po vyčerpání svalového glykogenu jako zdroje energie, může tělo začít čerpat energii ze svalové tkáně. Pokud dodáte tělu před tréninkem doplněk výživy BCAA (tekutá forma, rozpustný prášek, kapsle) budou vaše svaly chráněny před využitím svalové hmoty jako zdroj energie. Když naopak budujete svalovou hmotu a máte dostatečné zásoby glykogenu, Váš trénink nepřesahuje 75 minut, dodáním BCAA po tréninku urychlíme svalovou regeneraci.
Obecně je pro běžně aktivního člověka dostatek těchto AMK ve stravě – nejvíce v mléčných výrobcích a červeném mase.

Práškové proteiny jako doplněk výživy

nano shaker

První proteiny se pod značkou Hoffmann objevily v 50. letech a vyráběly se ze sójové mouky, bavlníkových semen, vajec, kvasnic, pšeničných klíčků a mléka. Až v 70. letech začali výrobci více dbát na příchuť a nakonec přišla v 90. letech na trh syrovátka s nízkým obsahem tuky a laktózy. Dalšími důležitými faktory se staly rychlost vstřebávání a využitelnost, což je ovlivněno technologií výroby a zdrojem bílkovin.

Je potřeba přijímat bílkoviny z doplňků výživy?

Zdrojů bílkovin jsou kromě sóji, masa, vajec a tvarohu také fazole, čočka, ořechy, mák, výrobky z obilí, či např. Robi a v neposlední řadě také zelenina (brokolice, špenát, chřest). Pokud jste fyzicky málo aktivní žena o váze 60 kg, stačí vám přijmout 60 g bílkovin za den, což je 300 g kuřecího masa, které můžeme sníst na oběd a večeři (zjednodušeně, ne ideálně).  Avšak pokud jste 90 kg muž kulturista, měli byste přijmout minimálně trojnásobné množství bílkovin oproti výše jmenované ženě, a navíc s velkým množstvím sacharidů. Někdy může být problém, takové množství živin přijmout pouze ve stravě (obzvlášť při cvičení), a právě v tuhle chvíli se doplňky výživy hodí.

Často mohou pomoci i lidem, kteří nestíhají mít připravené svačinky během dne či po cvičení, a vznikaly by tak dlouhé pauzy mezi jednotlivými chody.

 

V dalším díle se podíváme na rozdělení proteinů z více hledisek – dle původu bílkoviny, ale také dle obsahu bílkovin. Faktory důležité pro výběr proteinového prášku.