Recepty pro využití velikonočních vajíček

Doporučená týdenní dávka celých vajec pro zdravého člověka je na týden 4 ks. Velikonoce jich však určitě přinesla více, a teď co s nimi. Nabízíme vám pár tipů na recepty, kde vajíčka můžete využít a ještě si zdravě pochutnat.

Aspiková miska nejen s vejcem

Suroviny na 2 aspikové misky:

  • 1 vejce
  • 50 g vepřové šunky nad 90% masa
  • 50 g červená kapie
  • 50 g sterilovaný hrášek, popř. okurka dle chuti
  • (popř. pro větší pestrost se hodí i sterilovaná mexická zelenina Bonduelle)
  • želatina (např. v plátcích)
  • zeleninový vývar Würzl
  • zelená petrželka
  • sůl, pepř

Pomůcky:

  • formičky, misky či hrníček

Postup:

Vejce uvaříme na tvrdo (cca 7 min od bodu varu), oloupeme a překrojíme na polovinu a necháme si vychladnout. Želatinu na tvorbu aspiku si připravíme dle návodu na sáčku – přípravy se často liší. Doporučuji nabobtnalou želatinu smíchat s připraveným zeleninovým vývarem. Připravené suroviny, které chceme mít v aspikové misce začneme na sebe vrstvit – půlku vejce, šunku, zeleninu a postupně po vrstvách zaléváme připraveném aspikem. Na povrch můžeme dát na ozdobu petrželku. Takto připravené formy dáme ztuhnout do ledničky. Až jsou ztuhlé, můžeme je vyklopit na talířek či jej jíst např. k večeři přímo z misky.

Vhodné je k vejco-šunkovému aspiku přikusovat celozrnné pečivo.

Plněná vejce sýrem cottage

Minimálně pracné a velmi efektní pohoštění.

Suroviny:

  • 150 g balení sýru Cottage – doporučuji od Madety, může být rovnou ochucený letní zelenina či maďarská zelenina
  • (popřípadě natural příchuť a ochutit si jej např. česnekem, popř. jej smíchat s tuňákem ve vlastní šťávě, se sardinkami ve vlastní šťávě a vše mixérem umixovat na pěnu)
  • vařená vejce – jen bílky

Postup:

Uvaříme si vejce, oloupeme a rozpůlíme a velmi opatrně se snažíme odstranit žloutek. Až se nám to podaří máme z bílků mističky, které můžeme plnit cukrářským sáčkem předem připravenou náplní. Nejjednodušší a velmi chutná varianta je naplnit bílky ochuceným sýrem cottage.

Na každou naplněnou půlku bílku můžeme položit drobný kousek zeleniny či jen petrželku.

Podáváme s kousky celozrnných baget.

Vaječné zapékánky se zeleninou

Suroviny:

  • 2 vejce
  • 50 ml polotučného mléka
  • 15 g nastrouhaného sýra (s 20%či 30% t.v.s.)
  • 50 g červené papriky
  • 50 g špenátových listů, či brokolice, ale může být i cuketa  dle chuti
  • sůl a pepř

Pomůcky:

  • zapékací miska

Postup:

Vejce si vyšleháme s mlékem a smícháme jej i s nastrouhaným sýrem v míse. Do této vaječnosýrové směsi přidáme i na kousky omytou papriku. Pokud použijeme listový špenát, ten si nejprve spaříme pod horkou vodou, brokolici bychom si připravily během cca 5 min v páře. V případě použití cukety, ji zlehka orestujeme na cibulce s minimem oleje.

Směs ochutíme mírně solí a pepřem a přemístíme do zapékací misky. Nakonec zapékáme při teplotě 180 stupňů okolo 10 minut.

Do mísy můžeme přidat i brambory na plátky, kdy je potom třeba použít již větší zapékací mísu a nemusíme již jíst pečivo, jelikož zdroj sacharidu pochází z brambor. Pečení však pak trvá okolo 20 – 25 minut.

V případě, že půjde o oběd, můžeme si dovolit na povrch celého pokrmu zapéct ještě 1-2 plátky sýru – doporučuji i uzený eidam 30% t.v.s., kdy potom bude jídlo aromatičtější.