Cuketový nákyp

Díky své jemné chuti je cuketa fantasticky univerzální a dá se připravit na stovky způsobů. V sezóně stojí pár korun a snadno se připravuje – zvlášť když víte, jak na to. Ukážeme si, jak z ní připravit skvělý nákyp.
Cuketa se stává čím dál častěji součástí našeho jídelníčku. Obsahuje 90 % vody, vlákninu, mnoho vitamínů a stopových prvků. Svým nízkokalorickým složením (necelých 20 kcal /84 kJ na 100 g) je ideální potravinou při redukci tuku, jelikož se z ní dají vytvářet výborné recepty, které chutnají a zasytí.
Ingredience
- 500 g cukety
- 100 g sýru Eidam vcelku (ideálně 30% t.v.s)
- 100 g kvalitní šunky (nad 90% masa)
- 6 lžic špaldové mouky
- 3 vejce
- 1 lžíce oleje
- 1 menší cibule
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř, koření a bylinky dle libosti
- 1 sáček prášku do pečiva
Postup
Cuketu nastrouháme nahrubo do větší mísy. Přidáme vejce, šunku na drobné kostičky a nastrouháme sýr. Dále 6 lžic mouky a prášek do pečiva.
Cibuli nakrájíme najemno, česnek nastrouháme a přidáme do směsi. Nakonec dáme lžíci oleje, osolíme, opepříme a případně přidáme koření nebo bylinky dle možností a chuti.
Vše dohromady řádně promícháme a dáme na vymazaný a vysypaný menší plech či do klasické kulaté dortové formy.
Pečeme na 180 °C cca 30 minut. Každá trouba peče jinak, proto průběžně kontrolujeme, případně pečeme déle. Povrch nákypu by měl být krásně zlatý. Před krájením necháme zchladnout, nákyp se pak lépe krájí.
Tipy:
- Jako příloha jsou skvělé vařené či pečené brambory, které můžeme doplnit lehkým jogurtovým dipem a zeleninovým salátem.
- Nákyp je výborný také nastudeno, takže dobře poslouží jako oběd do krabičky.
- Sýr eidam můžeme zaměnit za jiný sýr – například Madeland. V redukčním režimu ale dáváme pozor na procento tuku v sušině – to by nemělo překročit 30 %, a volíme proto tzv. “light” verzi.
Markéta
Tak tohle je luxusní jídlo, chutnalo i mému vybíravému 2-letému synovi, mňam!
Peta
Výborný, na studeno nejlepší!
Adéla
Výborný, místo šunky jsem použila tofu. Máme vlastní cukety i brambory, takže perfektní oběd
Díky moc za recept. Určitě brzo zopakuju.