Cuketový nákyp

Díky své jemné chuti je cuketa fantasticky univerzální a dá se připravit na stovky způsobů. V sezóně stojí pár korun a snadno se připravuje – zvlášť když víte, jak na to. Ukážeme si, jak z ní připravit skvělý nákyp.

Cuketa se stává čím dál častěji součástí našeho jídelníčku. Obsahuje 90 % vody, vlákninu, mnoho vitamínů a stopových prvků. Svým nízkokalorickým složením (necelých 20 kcal /84 kJ na 100 g) je ideální potravinou při redukci tuku, jelikož se z ní dají vytvářet výborné recepty, které chutnají a zasytí.

Ingredience

  • 500 g cukety
  • 100 g sýru Eidam vcelku (ideálně 30% t.v.s)
  • 100 g kvalitní šunky (nad 90% masa)
  • 6 lžic špaldové mouky
  • 3 vejce
  • 1 lžíce oleje
  • 1 menší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř, koření a bylinky dle libosti
  • 1 sáček prášku do pečiva

Postup

Cuketu nastrouháme nahrubo do větší mísy. Přidáme vejce, šunku na drobné kostičky a nastrouháme sýr. Dále 6 lžic mouky a prášek do pečiva.

Cibuli nakrájíme najemno, česnek nastrouháme a přidáme do směsi. Nakonec dáme lžíci oleje, osolíme, opepříme a případně přidáme koření nebo bylinky dle možností a chuti.

Vše dohromady řádně promícháme a dáme na vymazaný a vysypaný menší plech či do klasické kulaté dortové formy.

Pečeme na 180 °C  cca 30 minut. Každá trouba peče jinak, proto průběžně kontrolujeme, případně pečeme déle. Povrch nákypu by měl být krásně zlatý. Před krájením necháme zchladnout, nákyp se pak lépe krájí.

cuketa 2

Tipy:

  • Jako příloha jsou skvělé vařené či pečené brambory, které můžeme doplnit lehkým jogurtovým dipem a zeleninovým salátem.
  • Nákyp je výborný také nastudeno, takže dobře poslouží jako oběd do krabičky.
  • Sýr eidam můžeme zaměnit za jiný sýr – například Madeland. V redukčním režimu ale dáváme pozor na procento tuku v sušině – to by nemělo překročit 30 %, a volíme proto tzv. “light” verzi.

 

Komentáře

3 komentáře
  1. Markéta

    • 7. 1. 2016 v 20:01

    Tak tohle je luxusní jídlo, chutnalo i mému vybíravému 2-letému synovi, mňam!

  2. Peta

    • 23. 7. 2015 v 11:53

    Výborný, na studeno nejlepší!

  3. Adéla

    • 19. 7. 2015 v 11:25

    Výborný, místo šunky jsem použila tofu. Máme vlastní cukety i brambory, takže perfektní oběd :) Díky moc za recept. Určitě brzo zopakuju.