Brokolicový závin

Závin na slano, který může posloužit jako hlavní chod a nebo jako chuťovka na svačinku. Můžete si vyrobit výtečné zeleninové mřížky, jaké možná znáte z některých pekáren.

Závin na slano, kterému podlehnete. Brokolice dá totiž závinu skvělou charakteristickou chuť. Ale nemusíte dělat jen závin s brokolicí. Můžete místo brokolice použít například mraženou zeleninku s mrkví, hráškem a kukuřicí. Možná někteří z vás znají zeleninové mřížky z pekárny. Já osobně je mám moc ráda a díky tomuto nenáročnému receptu, je můžu mít kdykoliv doma (v pekárně jsou totiž často vyprodané).

O brokolici se můžete dočíst v článku Brokolice.

Ingredience

  • listové těsto
  • 450 g brokolice (může být i mražená)
  • 150 g nastrouhaného eidamu (30%)
  • 10 g masla (použijte například Floru)
  • muškátový oříšek
  • vejce (na potření, ale nemusí být)
  • lněná semínka na posypání

Postup

Brokolici uvaříme do poloměkka a necháme ji vychladnout. Na vyválené listové těsto pokládáme brokolici (či jinou zeleninu, kterou jsme si vybrali), kterou zkusíme nakrájet či nadrolit na co nejdrobnější kousky. Dále přidáme nastrouhaný sýr a trošku másla, aby závin nebyl zcela suchý. Nakonec posypeme náplň troškou muškátového oříšku. Pak těsto zavineme jako klasický jablečný závin a můžeme potřít vejcem. Nezapomeňte závin jemně propíchat vidličkou. Potom ho položíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě na 220°C asi 35 minut. Kdo chce může tak 5 – 10 minut před koncem závin posypat lněnými semínky.