Brownies na zdravo

Každý si čas od času dopřeje něco dobrého. Ideální kombinace je, když je to nejen dobré, ale také složení není moc velký prohřešek vůči racionálnější stravě. Pokud souhlasíte, pak tyto brownies budou pro vás to pravé.

Klasické brownies z másla, cukru, mouky a vajec může zcela nahradit netypická varianta z červených fazolí. Uvidíte, že budete příjemně překvapeni a hlavně nikoho ani nenapadne, že by hlavní surovinou byly fazole.

Ingredience

  • 200 g červených fazolí z plechovky
  • 30 g celozrnné pšeničné mouky 
  • 50 g třtinového cukru
  • 50 g Holandského kakaa 
  • 2 vejce
  • lžičky kypřícího prášku
  • např. natural mandle, lískové oříšky, slunečnicová semínka…

Postup

Není nic lehčího než všechny suroviny dát do nádoby, ve které ručním mixérem vyšleháme hladkou hmotu. Fazole však nejprve pořádně promyjte od nálevu.

Hmotu poté nalijeme (či přendáme dle hustoty) na plech či do nádoby, ve které budeme brownies péct.

Dle vlastních zkušeností doporučuji vyložit raději pečícím papírem, než vytírat olejem.

Až hmotu přesuneme do nádoby, můžeme ji posypat např. nasekaným mandlemi, pistáciemi či např. slunečnicovými semínky. (Popř. již přidat i do těsta.)

Pečeme cca 20 min na 180 stupňů. (Můžeme zkontrolovat píchnutím parátka do těsta, které by se na něj nemělo lepit.)

Až je brownies upečeno, můžeme jen krájet na malé kostičky a ukojit chutě na sladké :).

Velmi vhodná varianta je polít brownies při podávání bílým jogurtem. 

moje brownies

Komentáře

7 komentářů
  1. Moravec Jan

    • 5. 7. 2014 v 20:01

    Ještě k tomu kakau … kdo se ho bojí může použít Karob

  2. Moravej Jan

    • 2. 7. 2014 v 23:43

    Tohle je skutečně výborný kompromis … A Dle toho jak jsem počítal skutečně nutričně skvělý … já tedy na slezení používám domáci fermentovaný med (lípa,pampelišky,sedmikrásky apod.) nebo „smrkový“ sirup , je velice podobný javorovému ale má opravdu krásnou vůni … holandské kakao bych vůbec neviděl jako problém jelkož je vědecky dokázané , že kakaové boby mají velice kvalitní rostlinný tuk , který přesto není proti hubnutí … no a vejce ? pokud člověk neni vegan a s prominutím „nesežere“ tucet vajec denně tak bez problému … Děkuji velice za tip

    • 25. 2. 2014 v 16:00

    Zdravější než s bílou moukou a máslem. Je třeba hledat kompromisy :). A jinak na vejcích nic špatného nevidím, pokud člověk nemá alergii či jich nejí 10 ks denně.

  3. Dana

    • 15. 2. 2014 v 19:06

    Výborné, ale ne moc zdravé – cukr, kakao, vejce????

  4. Tomáš

    • 3. 1. 2014 v 13:12

    Vyzkoušeno,upečeno,ochutnáno a musím řict že je luxusní:-) Všem doporučuji!

  5. Ing. Martin Tuček

    • 3. 1. 2014 v 10:24

    Nikoliv cookies, ale brownies, pochopitelně. *JOKINGLY*

  6. Ing. Martin Tuček

    • 3. 1. 2014 v 10:23

    Výborné cookies, které můžou směle konkurovat těm kavárenským (ne-fazolovým) :-). Nutričně skvělé- už víme, co budeme s manželkou o víkendu snídat :-)