Celozrnná bábovka s tvarohem

I když chcete jíst zdravěji, není třeba se všeho zříkat. Je jen třeba trošku recepty poupravit, tak jak jsme to udělali s receptem na bábovku. A uvidíte, že bude výtečná stejně.
Bábovka je snad největší klasika mezi sladkými víkendovými svačinkami ke kávě či se s oblibou servíruje přijde-li návštěva. Ale nemusíte se jí vzdávat, ani pokud chcete jíst zdravěji. Jde jen o to ji malinko odlehčit, dodat více vlákniny a bílkovin, aby také zasytila a stala se plnohodnotnou svačinkou.
Ingredience
- 150 g celozrnné pšeničné mouky
- 100 g hladké mouky
- 250 g odtučněného tvarohu = 1 vanička
- 100 ml mléka (může být 0,5 %, není cítit, spíše na zředění těsta)
- 100 g třtinového cukru
- 4 celá vejce
- 1 prášek do pečiva
- 50 ml řepkového či olivového oleje
- 2 lžíce kakaa na vaření (např. Orion) na dvoubarevnou bábovku
Na polevu:
- čokoláda na vaření či hořká čokoláda (cca 50 -70% kakaa) – doporučuji např. v Lidlu
Postup
Nejprve si v míse ušleháme všechna vejce s třtinovým cukrem. Poté přidáme oba druhy mouky, prášek do pečiva a smícháme vše dohromady. Současně přilíváme mléko, aby se nám těsto lépe míchalo (mixovalo).
Jakmile máme směs promíchanou, přidáme vaničku tvarohu a olej.
Tímto těstem už jen naplníme formu na bábovku – doporučuji silikonovou, jelikož pak odpadne problém s čekáním na to, až bábovka vypadne (zda vypadne ).
A nemusí se ani vymazávat, ani vysypávat moukou. Avšak pokud nemáte silikonovou formu, doporučuji pečlivě vymazat olejem a vysypat moukou.
V případě, že budete dělat bábovku mramorovou, tak po nalité cca půlky těsta, přidejte do zbylého kakao.
A pak kakaovým těstem dolijte zbytek formy.
Nakonec dáme bábovku do předem vyhřáté trouby a necháme péct 35 minut na 180 stupních. Dalších 15 minut už stáhneme na 150 stupňů.
Místo pocukrování, můžeme bábovku přelít čokoládou – doporučuji čokoládu s 50-70% kakaové hmoty. A polevu vytvořit tak, že rozlámeme kousky čokolády v míse nad hrncem s horkou vodou (tedy v páře) a mícháme dokud nevznikne tekutá čokoláda.