Celozrnné banánové muffiny s ořechy a semínky

Tyto muffiny jsou díky banánům slaďoučké a krásně vláčné. Skořice a vlašské ořechy jim dávají punc podzimu. Vyzkoušejte na snídani nebo svačinu s bílým jogurtem či tvarohem.

Ingredience

  • hrnek hladké celozrnné nebo špaldové mouky
  • půl hrnku obyčejné hladké mouky
  • lžička kypřícího prášku do pečiva
  • lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • ½ hrnku mléka
  • 1 vejce
  • 1-2 hodně zralé banány
  • ¼ hrnku řepkového oleje
  • třtinový cukr na doslazení (cca ¼ hrnku – podle toho, jak je kdo zvyklý sladit)
  • vlašské ořechy, chia semínka, lněná semínka…dle chuti
  • skořice

Postup

  • připravíme si dvě nádoby – na suché a mokré suroviny
  • nachystáme si silikonové košíčky na muffiny, které ještě vyložíme košíčky papírovými
  • smícháme suché suroviny: obě mouky, prášek do pečiva, sodu, špetku soli, skořici a nakonec nasekané ořechy a semínka
  • vajíčko vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme mléko, olej a na kaši rozmačkaný banán, vše dohromady promícháme
  • poté po lžících přidáváme suchou směs do sypké, ale pozor, nešlehat!
  • vůbec nevadí, když těsto nebude dokonale hladké – pokud bychom ho přešlehali, těsto nám nevytvoří nadýchané “čepice”
  • plníme do předem nachystaných košíčků a pečeme na 180 °C cca 25 minut
  • po upečení vyjmeme z trouby, vyndáme ze silikonových košíčků a necháme vychladnout