Celozrnné muffiny

Jednoduché celozrnné muffiny, do kterých můžete přidat, na co máte chuť – hořkou čokoládu, mandle, lískové ořechy, rozinky…. Recept je hrníčkový, takže jej zvládne opravdu každý.
Pro všechny, kteří rádi mlsají, ale snaží se jíst zdravěji. A také pro Ty, co mají rádi snadnou a rychlou přípravu.
Množství těsta vyjde cca na 12 muffinů.
Ingredience
- 1 hrníček celozrnné pšeničné mouky (BIO)
- 1/2 hrníčku pšeničné mouky polohrubé
- 1/3 hrníčku třtinového cukru
- 1/2 sáčku kypřícího prášku
- špetka soli
- 3/4 hrníčku nízkotučného mléka
- 1/3 slunečnicového oleje (např. slunečnicový či řepkový) – tím můžete vytřít i plech na muffiny, pokud nemáte silikonový
- 2 vejce celá
Do muffinů či jako posyp:
- mandle loupané
- čokoláda s vyšším podílem kakaa
- rozinky (omyté)
Na dvoubarevné těsto:
- kakao
Pomůcky:
– doporučuji plech na muffiny (v papírových košíčcích to není ono)
Postup
- Do větší mísy nejprve nasypeme mouky, třtinový cukr, polovinu kypřícího prášku, špetku soli a promícháme.
- Dále následují tekutiny, tedy olej, mléko a 2 vejce.
- Celou směs důkladně promícháme až vznikne jednolité tužší těsto. Můžete použít i ponorný mixér, ale jde to i větší silou a vařečkou
.
- Potom tuto směs lijeme do formiček. Cca do 2/3 jedné formičky muffina, ne až po okraj. Těsto totiž pěkně nabude.
- Dle vlastní chuti si můžete do těsta přidat např. nasekané lískové ořechy či mandle, popř. čokoládu…
- Avšak zejména doporučuji tyto suroviny dát nahoru na těsto, aby byly vidět i po upečení.
- Muffiny pečte 20 minut v předem rozpálené troubě při 180 st.
- Dále můžete vyzkoušet muffiny mramorované, kdy do půlky těsta přidáte kakao.
Adéla
Skvělý recept, zkusila jsem a jsou fakt perfektní, jednoduché, rychlé
Bc. Sandra Schmidová
Výborná vánoční inovace
Sandra Onderková
Do těsta jsem přidala nakrájené datle a fíky a výsledek je vynikající :-)
Bc. Sandra Schmidová
Tak a jakpak dopadly?
Ing. Martin Tuček
Jdeme na to, jsem zvědavý jak to dopadne :-)