Celozrnné palačinky se žampióny

Velmi chutná obměna klasických palačinek. Poslouží Vám buď jako hlavní pokrm nebo pohoštění na různé oslavy. Jedná se o variantu na slano, ale těsto můžete použít i při přípravu sladkého pokrmu.

I když název zní složitě, příprava je rychlá a výsledek stojí za to. Jde o recept palačinek na slaný způsob, což není příliš časté, ale o to více vás mile překvapí. Samozřejmě, že těsto na palačinky můžete využít i když použijete náplň sladkou. Přesto, že je recept zařazen jako hlavní jídlo, dají se palačinky připravit i jako pohoštění pro hosty, kdy stačí hotové naplněné palačinky nakrájet na menší kousky a využít je jako jednohubky.

Místo vody lze použít i mléko, místo celého vajíčka můžete vyzkoušet jen žloutek, či jen bílek.

Ingredience

  • 300 ml vody
  • 150 g celozrnné hladké mouky
  • 1 vejce
  • 2 g soli
  • nízkotučný tavený sýr
  • žampióny
  • tvrdý sýr (eidam 30% množství tuku v sušině)
  • pár kapek oleje (řepkový, olivový, sójový)
  • kmín
  • pažitka

Postup

Na přípravu těsta si nachystáme mísu, kam nalijeme vodu (nebo studené mléko). Do té pak zamícháme prosátou mouku, sůl. Rozklepneme si vajíčko a žloutky také vlijeme do mísy. Z bílků si ušleháme pevný sníh a následně spojíme v hladké těstíčko. To lijeme naběračkou na pánev (doporučuji teflonovou, kam nemusíme dávat olej). Rozetřeme ho po celé ploše (nebo do tvaru, jaký si přejete). Až bude zlatavé po obou stranách, jsou hotové.

Na přípravu náplně si nejdříve umyjeme a nakrájíme plátky žampiónů, které orestujeme na oleji s drobně nakrájenou cibulkou. Ochutíme kmínem, přidáme tavený sýr, trošku vody a lehce povaříme. Až se voda vypaří a ze směsi je hustější kašička, tak ji zasypeme pažitkou. Touto směsí plníme celozrnné palačinky, které se potom pokusíme zatočit nebo je můžeme přeložit. A na povrchu je můžeme posypat nastrouhaným eidamem, který se na teplé směsi či teplých palačinkách pěkně roztaví.