Celozrnné vanilkové rohlíčky

Přinášíme Vám recept na tradiční vánoční cukroví, avšak poněkud netradičně – a to z celozrnné mouky. Kdy sice výsledná barvička je jiná než známe, ale chuť je stále výtečná.

 Tento recept na celozrnné vanilkové rohlíčky vychází cca na 36 rohlíčků – i když v našem případě to byly spíše podkovičky :). 

celozrnné podkovičky

Ingredience

  • 160 g celozrnné pšeničné mouky (případně pro menší experimentátory 1:1 s běžnou hladkou pšeničnou moukou)
  • 100 g Hery
  • 50 g namletých lískových oříšků
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 žloutek
  • sáček vanilinového cukru (do těsta 1/2 a druhá polovina na obalování)
  • kúra z citrónu chemicky neošetřeného
  • moučkový cukr – či ideálně fruktóza na obalování

Postup

Do misky si smícháme nejdříve sypké suroviny, ke kterým přidáme Heru, kterou jsme chvíli nechali v běžné pokojové teplotě. Dále žloutek a nastrouháme citrónovou kúru.

Všechny suroviny spolu spojíme a vytvoříme kompaktní těsto. To můžeme zabalit do potravinové fólie a necháme odpočnout v ledničce, než se pustíme do samotné tvorby rohlíčků.

Poté vytáhneme, znovu prohněteme a začneme tvořit. Je možné si pomoučit vál a na něm těsto rozválet, ale možná to ani nebude třeba a půjde s těstem pracovat. Nejdříve vytvořit válečky, které pak už snadno půjdou dotvořit do tvaru rohlíčků.

Rohlíčky dáváme na plech, který jsme buďpředtím jemně vytřeli olejem, nebo je pokládáme na pečící papír.

Přichystané rohlíčky dáme do trouby na cca 10-15 min na max. 180 st.

Je třeba hlídat, aby se nespálily. Což se děje opravdu velmi rychle.

Po vytažení z trouby je ještě teplé obalíme ve fruktóze či moučkovém cukru s vanilkou (či vanilinovým cukrem).

 

 

Komentáře

2 komentáře
  1. Andrea

    • 8. 12. 2015 v 10:32

    může se dat kokosový olej?

  2. fitloulatte

    • 19. 12. 2014 v 18:33

    Já doporučuju přidat dva žloutky:) Rptože jinak se mi těsto vůbec nespojilo:D