Cizrnový hummus

V arabské kuchyni je cizrna vskutku nepostradatelnou surovinou. Recept na hummus, tedy pomazánku z ní je pak naprostou klasikou. Základem je hladká cizrnová pasta, zvláčněná olivovým olejem. Hummus dále ochuťte podle libosti: čerstvými bylinkami, česnekem nebo ostrým kořením.
Ingredience
Na 4 porce:
250 g cizrny, vařené nebo konzervované, scezené
1 lžíce kvalitního olivového oleje
3 lžíce sezamové pasty tahini (běžně koupíte ve zdravé výživě)
2 stroužky česneku (nebo více, chcete-li)
sekaná zelená petrželka
trocha citronové šťávy
sůl, pepř, případně i chilli a paprika
Postup
cizrnu vsypeme do robotu a rozmixujeme
přidáme lžíci oleje a mixujeme
poté tři lžíce tahini a znovu mixujeme
po důkladném rozmixování by měla vzniknout jemná pasta bez hrudek, v této fázi ochuťte hummus citronem a trochou soli
Hummus chutná nejlépe s nahrubo nasekanou petrželkou a česnekem, můžeme ho dochutit i sladkou paprikou a olivovým olejem. Skvěle se k němu hodí zeleninový salát a čerstvé pečivo.