Cizrnový hummus

V arabské kuchyni je cizrna vskutku nepostradatelnou surovinou. Recept na hummus, tedy pomazánku z ní je pak naprostou klasikou. Základem je hladká cizrnová pasta, zvláčněná olivovým olejem. Hummus dále ochuťte podle libosti: čerstvými bylinkami, česnekem nebo ostrým kořením.

Ingredience

Na 4 porce:

  • 250 g cizrny, vařené nebo konzervované, scezené

  • 1 lžíce kvalitního olivového oleje

  • 3 lžíce sezamové pasty tahini (běžně koupíte ve zdravé výživě)

  • 2 stroužky česneku (nebo více, chcete-li)

  • sekaná zelená petrželka

  • trocha citronové šťávy

  • sůl, pepř, případně i chilli a paprika

Postup

  • cizrnu vsypeme do robotu a rozmixujeme

  • přidáme lžíci oleje a mixujeme

  • poté tři lžíce tahini a znovu mixujeme

  • po důkladném rozmixování by měla vzniknout jemná pasta bez hrudek, v této fázi ochuťte hummus citronem a trochou soli

Hummus chutná nejlépe s nahrubo nasekanou petrželkou a česnekem, můžeme ho dochutit i sladkou paprikou a olivovým olejem. Skvěle se k němu hodí zeleninový salát a čerstvé pečivo.