Čočková sekaná

Neobvyklý, za to ale velmi nápaditý pokrm, který obsahuje velké množství bílkovin a je vhodný nejen pro vegetariány. Už nemusíte konzumovat jen tradiční čočku na kyselo.

I když tento recept spadá do trošku obtížnějších a delších na přípravu, výsledek stojí za to. Čočka je jako luštěnina velice cenná a často ji ve svých jídelníčcích zatracujeme. Možná proto, že i luštěniny spojujeme s nepříjemnými projevy po jejich konzumaci, ale tomu se dá zabránit namočením luštěnin před vařením a poté vylitím této vody. Luštěniny bychom si měli dopřát alespoň 1x týdně. Nejen, že mají vysoké množství bílkovin a široké spektrum aminokyselin, ale obsahují také mnoho vlákniny a minerálních látek. Přesto všechno radím tento pokrm spíše k obědu, protože se přece jen déle tráví a na večer by mohl být hodně „těžký“.

Tip

Do sekané můžete zkusit přidat i vařené sójové nudličky a zapékat i s nimi.

Za recept děkujeme Terezce.

Ingredience

  • čočka 400 g (doporučuji už předvařenou)
  • 100 g 30%nního eidamu
  • 20 g česneku
  • 100 g cibule
  • 2 ks vajec
  • 60 g hladké mouky
  • majoránka
  • pepř
  • sůl
  • můžete přidat i grilovací koření

Postup

Čočku uvaříme do měkka, přidáme na hrubo nastrouhaný sýr, utřený česnek, sůl, vejce a na drobno pokrájenou cibuli. Také přisypeme mouku, koření a vše důkladně promícháme. Zapékací mísu vyložíme pečícím papírem a vložíme do ní čočkovo-sýrovou směs. Pečeme na 160°C asi 40 minut. Sekanou necháme zchladnout, aby šla dobře nakrájet na plátky a podáváme s vařeným bramborem, bavorským chlebem nebo jen tak samotné. Ale v každém případě nezapomeňte na salát.