Čokoládový dort – bez mouky i bez vajec

Tento trošku náročnější dortík je bez vajec, bez mouky s avokádovo-kakaovým krémem. Je jemný, krémový a hlavně čokoládový! Díky přidanému avokádu a banánu obsahují vyšší množství draslíku (potřebný pro srdce) a je bohatým zdrojem vlákniny.

Tento recept je ozkoušen z knihy Fit recepty 2, která nás velmi zaujala a věříme, že i všechny nadšence a experimentátory v kuchyni se zdravou výživou… .

Ingredience

  • 180 g mrkve
  • 3 velké zralé banány
  • ¼ hrnku jablečného pyré
  • ¼ hrnku rozpuštěného kokosového oleje (či řepkového)
  • 1 hrnek vody
  • 2 hrnky ovesných vloček
  • 1 hrnek třtinového cukru (kdo je zvyklý sladit méně, může ubrat)
  • ¾ hrnku kakaa
  • 2 čajové lžičky kypřícího prášku (lze i sodu)
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový lusk
  • špetka soli

     

    Na krém:

    • 2 zralá avokáda
    • ½ hrnku třtinového cukru (opět můžeme ubrat)
    • ¼ hrnku kakaa
    • 1 čajová lžička vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový lusk

    Na náplň:

    • banán, jahody (nebo jiné ovoce)

Postup

Banány a mrkev rozmixujeme na pyré. Ovesné vločky rozmixujeme dohladka nebo rozemeleme na mouku. V misce smícháme pyré s ostatními tekutými ingrediencemi a poté do nich přimícháme také všechny zbylé suroviny. Těsto řádně zamícháme a vylijeme do olejem vymazané kulaté dortové formy.

Dort pečeme 40 minut na 180 °C. Po upečení necháme korpus vychladnout a podélně ho rozřízneme. Řežeme opatrně, dort je uvnitř vláčný.

Krém připravíme rozmixováním všech surovin dohladka. Část rozetřeme na vnitřní stranu rozříznuté poloviny dortu, poklademe nakrájeným ovocem a přikryjeme druhou půlkou. Zbylý krém rozetřeme po bocích a navrch. Dort nejlépe chutná, pokud ho necháme přes noc ztuhnout v lednici.

Energetické hodnoty:

Dortík se báječně hodí na oslavy, jelikož přeci jen není svými hodnotami vhodný na každodenní jezení. Avšak rozhodně ho můžeme svými ingrediencemi právem považovat ze zdravý.

Z dortu nakrájíme 10 kousků, přičemž jeden pak obsahuje 1273 kJ, 52,5 g S, 7,5 g vlákniny, 5 g bílkovin a 11 g tuku.

čokoholik dort

 

Komentáře

2 komentáře
  1. Šárka

    • 13. 4. 2018 v 10:01

    Už jsem dělala 2 x a budu se k němu vracet. Chutnal všem, kteří ho jedli.
    Docela jednoduché, jen mám problém poznat přesně, kdy je správně upečený, aby nebyl vevnitř úplně „mazlavý“. Za 40 min. se mi nezdál hotový. Pekla jsem skoro hodinu a pak už jsem ho vytáhla.

  2. Martina

    • 3. 5. 2016 v 9:39

    mňam, v sobotu udělám :)