Cuketová hrníčková buchta

Ačkoliv se může zdát, že zelenina jako je cuketa nejde s buchtou dohromady, nenechte se mýlit. Jedná se totiž o výbornou kombinaci, která potěší vaše chuťové buňky.

Tato cuketová buchta může sloužit jako sladká snídaňová pochoutka nebo odpolední „mlska“. Sama cuketa má navíc nízkou energetickou hodnotu, obsahuje hodně vody (91 %) a vlákniny. A má také bohatou skladbu minerálních látek. Obsahuje zvláště draslík, který vyplavuje z těla nadbytečnou vodu a sůl. Tato buchta je velmi málo sladká a snadná na přípravu, tak ji určitě přivítají hospodyňky, které jsou časově vytížené, ale i začátečnice. Takže vzhůru do kuchyně upéct tuto báječnou buchtičku. 

V tomto období věříme, že nevíte, co dříve s těmi všemi cuketami, takže se bude receptík snad hodit.

Ingredience

  • cuketa (cca 400 g, po oloupání a nastrouhání, vymačkání vody vyjde okolo 300 g)
  • 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky (BIO) / můžete vyzkoušet i jiný druh – např. špaldovou
  • 1/2 hrnku pšeničné mouky polohrubé
  • 1/3 hrnku třtinového cukru (cca 90 g)
  • 1/3 hrnku nízkotučného (či polotučného) mléka
  • 1/4 hrnku slunečnicového oleje (např. slunečnicový či řepkový) – tím můžete vytřít i nádobu, ve které budete buchtu dělat (nebo ji vyložíme pečícím papírem)
  • 2 celá vejce
  • může být citronová šťáva

 Na dvoubarevné těsto:

  •  kakao

*  hrnek o velikosti 250 ml

ingredience cuketová buchta

Postup

    • Nejprve si omyjeme, oloupeme a nastrouháme cuketu. V našem receptu jsme ji strouhali na hrubo, aby byla v buchtě více cítit. Ale můžete ji samozřejmě strouhat i na drobné kousky.cuketa do buchty
    • Poté ji pořádně vymáčkáme a zbavíme vody.
    • Následně si do větší mísy nejprve nasypeme mouky, třtinový cukr, kypřicí prášek a promícháme.
    • Dále následují tekutiny – tedy olej, 2 vejce, a mléko spíše dle hustoty těsta.
    • Celou směs důkladně promícháme až vznikne jednolité tužší těsto. Můžete použít i ponorný mixér, ale jde to i větší silou a vařečkou.
    • Do této směsi nyní můžeme vmíchat nastrouhanou cuketu. (Postup může být i jinak, ale takto vám půjde těsto důkladně umíchat, když cuketu přidáte až na konec.)
    • Tuto cuketovou směs nalijeme do připravené pečící nádoby (plechu).
    • My poslední 1/3 těsta ještě smíchali s kakaem, abychom získali dvoubarevnou buchtu.
    • Až máme hotovo dáme do předehřáté trouby péct na 180 stupňů nejméně 40 minut. Párátkem či špejlí můžeme pozorovat zda je již hotová (neměla by buchta ulípvat). 

Přejeme dobrou chuť!