Cuketová hrníčková buchta

Ačkoliv se může zdát, že zelenina jako je cuketa nejde s buchtou dohromady, nenechte se mýlit. Jedná se totiž o výbornou kombinaci, která potěší vaše chuťové buňky.
Tato cuketová buchta může sloužit jako sladká snídaňová pochoutka nebo odpolední „mlska“. Sama cuketa má navíc nízkou energetickou hodnotu, obsahuje hodně vody (91 %) a vlákniny. A má také bohatou skladbu minerálních látek. Obsahuje zvláště draslík, který vyplavuje z těla nadbytečnou vodu a sůl. Tato buchta je velmi málo sladká a snadná na přípravu, tak ji určitě přivítají hospodyňky, které jsou časově vytížené, ale i začátečnice. Takže vzhůru do kuchyně upéct tuto báječnou buchtičku.
V tomto období věříme, že nevíte, co dříve s těmi všemi cuketami, takže se bude receptík snad hodit.
Ingredience
- cuketa (cca 400 g, po oloupání a nastrouhání, vymačkání vody vyjde okolo 300 g)
- 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky (BIO) / můžete vyzkoušet i jiný druh – např. špaldovou
- 1/2 hrnku pšeničné mouky polohrubé
- 1/3 hrnku třtinového cukru (cca 90 g)
- 1/3 hrnku nízkotučného (či polotučného) mléka
- 1/4 hrnku slunečnicového oleje (např. slunečnicový či řepkový) – tím můžete vytřít i nádobu, ve které budete buchtu dělat (nebo ji vyložíme pečícím papírem)
- 2 celá vejce
- může být citronová šťáva
Na dvoubarevné těsto:
- kakao
* hrnek o velikosti 250 ml
Postup
- Nejprve si omyjeme, oloupeme a nastrouháme cuketu. V našem receptu jsme ji strouhali na hrubo, aby byla v buchtě více cítit. Ale můžete ji samozřejmě strouhat i na drobné kousky.
- Poté ji pořádně vymáčkáme a zbavíme vody.
- Následně si do větší mísy nejprve nasypeme mouky, třtinový cukr, kypřicí prášek a promícháme.
- Dále následují tekutiny – tedy olej, 2 vejce, a mléko spíše dle hustoty těsta.
- Celou směs důkladně promícháme až vznikne jednolité tužší těsto. Můžete použít i ponorný mixér, ale jde to i větší silou a vařečkou.
- Do této směsi nyní můžeme vmíchat nastrouhanou cuketu. (Postup může být i jinak, ale takto vám půjde těsto důkladně umíchat, když cuketu přidáte až na konec.)
- Tuto cuketovou směs nalijeme do připravené pečící nádoby (plechu).
- My poslední 1/3 těsta ještě smíchali s kakaem, abychom získali dvoubarevnou buchtu.
- Až máme hotovo dáme do předehřáté trouby péct na 180 stupňů nejméně 40 minut. Párátkem či špejlí můžeme pozorovat zda je již hotová (neměla by buchta ulípvat).
Přejeme dobrou chuť!