Cuketové lasagne

Recept na tak trošku jiné lasagne. I když je příprava tohoto pokrmu trošku náročnější, určitě pak výsledek stojí za to. Vyzkoušejte a uvidíte!

Ingredience

  • 350 g kuřecích prsou
  • 3 středně velké cuketky
  • 350 g zeleninové směsi pod svíčkovou
  • 2 středně velká rajčata
  • 1 cibule
  • krájená rajčata (např. Valfrutta či Alnatura)
  • 3 měsíčky česneku
  • olivový olej
  • půl lžičky skořice mleté
  • sůl a pepř
  • kostka zeleninového bujónu BIO Wurtz
  • mozzarella (ideálně light pro úsporu tuku)

TIP! Při dávkování oleje z lahve se nám mnohdy stane, že se na pánev dostane nadbytečné množství tuku. Jde tomuto snadno předejít, používáme-li olej ze spreje, lze buď koupit v obchodě rovnou ve spreji nebo podle mě vhodnější variantou koupit menší rozprašovač, olej do něj nalít a lze takto používat dlouhou dobu. Na pánev se nám poté dostane přiměřené množství oleje.

Postup

Nejprve cukety omyjeme, neloupeme (v případě většího plodu vyjeme semínka zevnitř) nakrájíme na podélné plátky široké přibližně 5 mm, nakrájené plátky smažíme na pánvi s malým množstvím oleje. Po obou stranách dozlatova.

Poté do většího hrnce dáme malé množství tuku, kuřecí prsa nakrájíme na menší kousky, v hrnci osmažíme, přidáme nakrájenou cibuli, po chvilce zeleninu pod svíčkovou, nakrájená rajčata, bujon, rajčata krájená, utřený česnek, skořici, sůl, pepř, zakryjeme pokličkou a necháme dusit, občas zamícháme. Po 30 minutách pokličku odstraníme a vaříme dále v otevřeném hrnci tak dlouho, až je hmota co nejméně tekutá. Poté pomoříme do hrnce ponorný mixér a hmotu mírně promixujeme na jemné částečky (konzistence asi jako u mletého masa).

Na dno zapékací misky poklademe vrstvu asi 1/3 opražených cuket, na ni navrstvíme půl směsi, dále cukety, směs, cukety. Navrch dáme nastrouhanou mozzarelu. Zapékáme při 200 °C asi 20 minut, dokud sýr na povrchu nezezlátne. Jako přílohu bych doporučila uvařené brambory.

Komentáře

2 komentáře
    • 2. 6. 2014 v 8:31

    To jsme moc rádi, že chutná! :) Snad to nebude receptík jediný 8-)…

  1. Bára

    • 26. 5. 2014 v 19:05

    Ač jsem to dělala z důvodu nedostatku všech surovin „po svém“ (jen pár změn) bylo to perfektní!! Samozřejmě zkusím později i přesný recept. :) Jsem tak unesená, že Vám budu za tento recept či inspiraci do konce života vděčná :)) Opravdu!! Vynikající.