Cuketový chlebíček s vlašskými ořechy

Ano, zase cuketa…asi už se chytáte za hlavu, ale snad se tu najde hodně těch, co jim cukety také zaplavily celý dům. A rádi je zužitkují zase v novém receptu. A zase hrníčkový!

Tenhle božský chlebíček je částečně z cuket, nad čímž by někteří z Vás mohli ohrnout nos. Ale nebojte se, cuketa v něm není vůbec cítit, spíše chlebíček činí krásně jemným a vláčným. Pokud máte nadúrodu cuket, určitě je zužitkujte právě takto. Pokud zahrádku nemáte, máte za úkol cuketu koupit a chlebíček vyzkoušet. Litovat nebudete!

Ingredience

  • 2 hrnky polohrubé pšeničné mouky
  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 3 lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • 1 a ½ lžičky sody bikarbony
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • ½ hrnku polotučného mléka
  • 1 lžička octa
  • ¾ hrnku třtinového cukru
  • ¾ hrnku rostlinného oleje
  • 3 lžíce namletého lněného semínka
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 vrchovaté hrnky nahrubo strouhané cukety (přebytečnou vodu případně vymačkáme)
  • hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů

Postup

  • předehřejeme si troubu na 180 °C (pečení shora a zdola) a větší formu na biskupský chlebíček řádně vymažeme nebo vyložíme pečícím papírem
  • odměříme mléko, dáme do něj lžičku octa a necháme odstát
  • připravíme těsto: suché ingredience (mouku, koření, prášek, sodu, sodu) prosijeme do větší mísy a promícháme metličkou
  • olej smícháme s cukrem, přidáme lněné semínko, vanilkový extrakt a odstáté mléko
  • do tekuté směsi dále vmícháme nastrouhanou cuketu a nasekané ořechy
  • obě směsi důkladně promícháme a vlijeme do trouby
  • pečeme cca 1 hodinu a kontrolujeme špejlí, která by měla vyjít čistá
  • po vyndání necháme ještě cca 20 minut ve formě, poté vyjmeme a necháme chlebík vychladnout

Fotka demonstruje vydatnou snídani, kde se schovává Skyr natur jako zdroj bílkoviny a ovoce (a čerstvý fík!)!

Komentáře

2 komentáře
    • 23. 10. 2016 v 21:15

    Prosíme koukat na náš Facebook (lze dát i odběr :) ), kde o všem novém informujeme. Snažíme se, aby stále každý den bylo něco nového a inspirujícího.

  1. hana

    • 15. 9. 2016 v 12:47

    žádám o zasílání novinek