Domácí nízkotučný tavený sýr

Tavené sýry jsou a jistě budou vždy oblíbené pro jejich jednoduchost a trvanlivost. Bohužel z hlediska výživy nejde o výrobek, který bychom s klidem doporučili. Proto tu máme recept, kdy se nemusíte bát vysoké obsahu tavících solí ani soli. A i množství tuku je více než ideální.

Tavené sýry jsou a jistě budou vždy oblíbené pro jejich jednoduchost a trvanlivost. Bohužel z hlediska výživy nejde o výrobek, který bychom s klidem doporučili. Obsahují vysoký podíl soli, bohužel většina z nich je velmi tučná (a light výrobků se hodně lidí bojí) a navíc poměr fosforu díky tavicím solím převyšuje množství vápníku. Čímž se pro tělo vápník stává méně využitelný.

Ale na jejich ochranu i tavené sýry dodávají velké množství bílkovin, proto pokud se poohlídneme na sýru s nižším % tuku, jednou za čas nám neublíží. Ale to platí se vším. Všeho s mírou.

Pro ty, co však raději upřednostňují vlastní výrobu a chtějí vědět, co přesně jí, tak pro ty tu máme recept, který ocení nejen děti, který „taveňák“ často milují.

Ingredience

  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 25 g másla – zhruba plátek o tloušťce 0,5 cm
  • 1 lžička kávová jedlé sody

suroviny domácí tavený sýr

Postup

Do misky dáme tvaroh a přidáme lžičku jedlé sody. Směs důkladně promícháme a necháme na lince 10 minut odstát. Mezi tím si rozpustíme plátek másla a necháme zchladit. Po 10 minutách přidáme do tvarohové hmoty máslo a opět důkladně promícháme. Můžeme přidat dle chuti – česnek, pažitku nebo sladkou papriku. Dáme zchladit do ledničky a podáváme.

 

Tip: Lze také použít do odlehčeného bramborového salátu místo majonézy.

Energetická hodnota ve 100 g domácího taveného sýra:

  • energie 530 kJ
  • bílkoviny 11 g
  • sacharidy 3,2 g
  • tuky 7,5 g

tavený sýr hotový