Dvoubarevná tvarohová buchta (bez tuku)

Buchta, která je velmi snadná a potěší i tím, že je bez tuku (bez másla, bez oleje) a přitom je velmi vláčná díky tvarohové vrstvě.

Buchta, která je velmi snadná a potěší i tím, že je bez tuku (bez másla, bez oleje) a přitom je velmi vláčná díky tvarohové vrstvě. Typicky bílkovinná potravina, díky které zjistíte, že krémy a náplně mohou být téměř bez tuku a přitom vynikající.

Ingredience

Těsto I.:

  • 2 vejce
  • 80 – 100 g třtinového cukru
  • 200 ml odstředěného mléka (0,5 %)
  • 200 g polohrubé mouky
  • kypřící prášek

Těsto II.:

  • kakao

Tvarohová vrstva:

  • 500 g nízkotučného tvarohu
  • 1 vejce
  • 250 mléka 0,5 %
  • třtinový cukr dle chuti (cca 2-3 lžíce)
  • můžete přidat 1/2 sáčku vanilkového cukru

Na vymazání formy (ideálně obdélníková) :

  • pečící papír či rostlinný olej

Pomůcky:

  • ponorný mixér

Postup

Nejprve si připravíme těsto, které vznikne smícháním surovin: 2 vejce, třtinový cukr a mléko. Doporučuji použít ponorný mixér. Až nám vznikne jednolitá hmota, přisypeme polohrubou mouku s kypřícím práškem. To vše opět smícháme ponorným mixérem. Vzniklé těsto nalijeme do olejem vymazané formy.  Trošku těsta si však necháme bokem. Do něj pak dáme 2 lžíce kakaa a rozmícháme, aby vzniklo kakaové těsto, kterým pak budeme na vrstvě tvarohu tvořit libovolné obrazce (např. vytvoříme mřížku).

Nyní si připravíme tvarohovou vrstvu. Smícháme v misce 500 g nízkotučného tvarohu, 1 vejce, 2 lžíce třtinového cukru, popř. vanilkového cukru, přilijeme 250 ml mléka. To vše opět ponorným mixérem smícháme na řidší tvarohovou směs. Tou vytvoříme vysokou vrstvu na světlém těstě. Ideálně, aby se tyto dvě vrstvy nesmíchaly.

Po navrstvení tvarohové směsi využijeme kakaové těsto, které jsme si připravili a tvoříme libovolné vzory. Efektně vypadá mřížka.

Nakonec formu dáme do předem zahřáté trouby ideálně na 180 stupňů a pečeme 35 minut.

dvoubarevná tvarohová buchta