„Fit“ mrkvový dort

Kdo by neznal tenhle skvělý vláčný dort. My Vám ale ukážeme, že se dá připravit i bez zbytečného cukru a tuku navíc. Věřte, že si pochutnáte! Dort je nejlepší druhý den po odležení v lednici, ale hrozí, že budete mít problém neochutnat.

Ingredience

  • 3 větší mrkve – nastrouhat na jemno
  • 1 větší jablko – nastrouhat nahrubo
  • 1 zralý banán – rozmačkat
  • 50 g ovesných vloček – rozmixovat na mouku
  • 100 g celozrnné mouky
  • 2 vejce – bílky vyšlehat zvlášť
  • 3 lžíce medu
  • 30 g kokosu
  • 2 lžíce olivového oleje (nemusí být)
  • půl sáčku prášku do pečiva
  • perníkové koření
  • 200 g bílého jogurtu (např. Selský či jiný do 3,5% tuku na 100 g)
  • vlašské ořechy, rozinky, brusinky dle chuti
  • 1 vanička tvarohu (polotučného či odtučněného)

Postup

Celý postup je velice jednoduchý. Všechny suroviny kromě tvarohu smícháme, nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto dáme do vymazané rozevírací dortové formy a pečeme na 180 °C cca 45 minut. Já zvolila formu o průměru 20 cm, aby byl dort pěkně vysoký. Po upečení necháme dort vychladnout a opatrně prokrojíme. Řežeme opatrně, dort je velmi vláčný. Neznamená to ale, že je nedopečený. Tvaroh si osladíme trochou medu a můžeme přidat i pár kapek citronové šťávy. Částí pomažeme vnitřek dortu a zbytek krému si necháme navrch. Dort nakonec posypeme nasekanými vlašskými (či jinými) ořechy.

Komentáře

1 komentář
  1. Šárka

    • 14. 1. 2017 v 11:52

    Můžu nalít těsto do formiček a udělat z toho muffiny? :) naběhnou trochu?