Fitness bábovičky z agaru a jahod

Agar je přírodní želatinový přípravek získaný z mořských řas. Obsahuje hořčík, vápník, železo, kyselinu listovou a vysoký obsah jódu. Má takřka nulovou energetickou hodnotu. Je výbornou náhradou želatiny, která se vyrábí ze zvířecích chrupavek a kůží.
Ingredience
- 10 g agaru / 1 balení /
- 1/2 l studené vody / možno použít i stejné množství oblíbeného džusu, moštu nebo šťávy /
- šťáva z poloviny pomeranče
- 8 kousků stévie nebo 1 lžíce třtinového cukru
- 100 g jahod na rozmixování do želé
- 200 g jahod či jiného ovoce nakrájeného na kousky
- skleničky na želé / 4 kusy o objemu 150 ml /
- 1 čajová lžička oleje na vymazání skleniček / pokud budeme chtít želé vyklopit /
Postup
Nejprve si omyjeme ovoce. 100 g jahod dáme do hrnce, kde budeme vařit želé a 200 g zvoleného ovoce si nakrájíme na kousky.
Připravíme si skleničky. Pokud budeme želé vyklápět, vymažeme je zlehka olejem, aby se želé dobře odlepilo od stěn a dna.
Do skleniček naaranžujeme nakrájené kousky ovoce.
Do hrnce na želé, ve kterém máme již 100 g jahod, přidáme 1/2 litru studené vody, vsypeme 10 g agaru / 1 balení / a přidáme kuličky stévie nebo lžíci třtinového cukru. Směs rozmixujeme ponorným mixérem a dáme vařit. Ihned jakmile se začne směs vařit, odstavíme z plotny a nalijeme do skleniček s připraveným ovocem.
Před vyklopením je třeba nechat želé 3 – 4 hodinky chladnout v lednici. Následně stačí koncem lžíce či nožem opatrně zajet po stěně sklenice směrem ke dnu sklenice a želé se krásně odlepí od stěn.
Tip:
Pokud chcete želé použít k výrobě fitness pohárů, postupujte stejně, jen nalijte do sklenic méně želé, na ně navrstvěte trochu bílého jogurtu, nahoru rozdrobte oblíbené sušenky / například Bebe dobré ráno čokoláda/ a ozdobte například plátky kiwi.
Dobrou chuť !