Grilovaný řapíkatý celer se sýrem a kešu oříšky zdobený čerstvými bylinkami

Nyní se na pultech obchodu často setkáte s řapíkatým celerem. Zkuste si ho připravit za studena nakrájený do salátů nebo ho zapéct či ogrilovat. Obsahuje nerozpustnou vlákninu díky níž se budete cítit rychleji a déle nasycení, a díky vláknině je také vhodný i při zácpě. Pro svou močopudnost příznivě působí také na činnost ledvin.

Ingredience

  • 1 svazek řapíkatého celeru
  • 1 čajová lžička řepkového oleje
  • oblíbené koření
  • 30 g sýra s max. 30% tuku v sušině / Eidam, může být i Hermelín figura /
  • 20 g posekaných kešu oříšků

na ozdobení:

  • balsamicový krém
  • posekané čerstvé bylinky / např. kadeřábek, bazalka /

sur n

Postup

Řapíkatý celer rozebereme na jednotlivé stonky, omyjeme, rozpůlíme na polovinu podélně i příčně a dáme vařit na 10 minut.

Mezi tím si nastrouháme nahrubo sýr, posekáme kešu oříšky na kousky a rozpálíme gril na 200 stupňů.

Po uvaření celeru stonky osušíme a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pokapeme malou lžičkou oleje, okořeníme oblíbeným kořením / my jsme zvolili koření bylinkové máslo/ a promícháme.

Vložíme pod gril a grilujeme do zrůžovění zhruba 5 minut.plech

Následně posypeme nastrouhaným sýrem a nasekanými oříšky a dáme pod gril na dalších 5 – 10 minut do ogrilování sýra.

Na talíři ogrilovaný celer pokapeme balsamicovým krémem a posypeme čerstvě nasekanými bylinkami. Podáváme s celozrnným pečivem.

Dobrou chuť !