Houbový kuba ze špaldových krup

Houbová sezóna je v plném proudu, a proto jsme pro vás dnes připravili tradiční český recept, který si můžete připravit jak z čerstvě nasbíraných hub, tak z těch, které jste si nasušilli přes léto nebo které máte schované do zásoby v mrazničce.

Ingredience

pro 4 osoby:

  • 500 g špaldových krup / možno zakoupit např. ve zdravé výživě /
  • 40 g sušených hub / nebo 400 g nakrájených čerstvých hub /
  • 2 větší cibule
  • 3 velké stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce řepkového oleje
  • 2 čajové lžičky majoránky
  • sůl, kmín

další suroviny – nemusí být:

  • čerstvě namletý pepř
  • strouhaný sýr eidam 20 – 30% tuku v sušině nebo balkánský sýr
  • červené zelí ve sladkokyselém nálevu / velmi chutné je zelí ve skle ve sladkokyselém nálevu v prodejně Lidl /

Postup

Nejprve sušené houby zalejeme 3/4 l vody a po tom co začnou vařit, je odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Zchlazené houby scedíme a vymačkáme z nich přebytečnou vodu.

Špaldové kroupy propláchneme studenou vodou, dáme do hrnce a zalejeme vroucí vodou tak, aby byly ponořené a voda přesahovala asi o 5 centimetrů. Necháme pod poklicí mírně vařit zhruba 20 minut. Po 20 minutách odstavíme kroupy z plotny. Měly by být měkké a bez vody, která se při varu vsákla do krup.

Na velké pánvi na oleji dozlatova orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme vymačkané sušené houby a krátce podusíme. Pokud budeme mít houby čerstvé, dusíme je do měkka / asi 10 – 15 minut/. Následně ke směsi přidáme utřený česnek, sůl dle chuti, kmín, majoránku, přimícháme uvařené kroupy a pánev vložíme do trouby.

Zapečeme zhruba 20 minut na 200 stupňů.

Výživovou hodnotu pokrmu zvýšíme přidáním bílkoviny v podobě strouhaného 20 – 30 % sýra např. Eidam, kterým můžeme porci na talíři dozdobit. Výborný je také Balkánský sýr, který svou slaností podtrhne chuť a jemnost pokrmu.

Jako zeleninová příloha se hodí například červené zelí ve sladkokyselém nálevu.

Přejeme vám dobrou chuť!