Hrnkový cuketový perník

Pokud se Vám cukety urodily v nadbytku a už nevíte co s nimi, doporučujeme šup s nimi do našeho cuketového perníku. Oblíbená dobrota ve zdravějším kabátku, což ale rozhodně neubírá na její chuti.

Ingredience

  • 1 hrnek/130 g žitné celozrnné mouky
  • 2 hrnky/260 g pšeničné celozrnné mouky
  • 0,5 hrnku/125 g hrnku cukru (cukr je v receptu redukován, kdo je zvyklý sladit více, přidá)
  • ¾ hrnku rostlinného oleje (např. řepkový)
  • 3 vejce
  • 3 hrnky/700 g jemně strouhané cukety
  • 1 lžička sody na pečení
  • 1 prášek do pečiva
  • 2-3 lžíce kakaa
  • vanilka (extrakt, semínka, vanilkový cukr)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého nového koření
  • 1-2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého kardamomu

(lze koupit i přímo směs – perníkové koření)

  • kůra z jednoho citronu (pokud možno bio)
  • 2-3 lžíce chia semínek (není nutné)

Postup

  • předehřejte si troubu na 160 °C (horkovzduch), na pečení použijte velký plech nebo třeba dvě formy na biskupský chlebíček, jen doba pečení bude delší
  • plech vymažte olejem nebo vyložte pečícím papírem
  • nastrouhejte cuketu na jemno, vodu neslévejte
  • přidejte vejce, olej, semínka, citronovou kůru a dobře promíchejte
  • v druhé míse smíchejte zbývající „suché“ suroviny
  • obě směsi smícháme a dáme na plech do předehřáté trouby
  • pečeme 20-25 minut, záleží i na formě, kterou použijeme
  • otestujeme špejlí, nemělo by na ní zůstávat tekuté těsto, ale koláč by neměl být vysušený

Podávejte např. na snídani či na svačinku např. se Skyrem nebo jiným bílým jogurtem (i bezlaktózovým).

Komentáře

2 komentáře
  1. Magda

    • 20. 7. 2018 v 15:17

    Skvělý recept, který funguje! Podobný jsem dělala také podle stránek https://www.pomodo.cz/stitky/cuketa a ještě cuketové bramboráky jsou skvělé. M.

  2. Adéla

    • 1. 9. 2016 v 12:39

    Včera jsem upekla, cuket máme, že nevíme, co s něma. Perník je výborný, určitě ho budu dělat znova. Jen víc takových receptů :)