Italská omeleta

Vegetariánský pokrm na italský způsob. Vhodný jako lehká večeře, kdy svůj žaludek příliš nezatížíte a poskytnete svému tělu vitaminy i bílkoviny.

Tento recept se báječně hodí na večeři, kdy své tělo zbytečně nezatížíme, ale poskytneme mu dostatek bílkovin a také zeleninu. Bílkoviny tu nebudou z masa, ale z vajíčka. Tudíž je pokrm vhodný i pro vegetariány, kteří se masu vyhýbají.

Tip

Jako přílohu, zda budete chtít, můžete přikusovat **celozrnné pečivo** a nebo si předem uvařit **těstoviny** al dente, které smícháte se zeleninou ještě před tím, než celou směs zalijete vaječnou hmotou.

Ingredience

  • cibule
  • paprika
  • rajče
  • cuketa
  • mozzarela (dá se sehnat i light mozzarela)
  • pár oliv (nejsou nutné)
  • olivový olej
  • 2 vejce
  • mléko (nemusí být)
  • sůl
  • pepř
  • bazalka (provensálské koření)

Postup

Nejdříve si všechnu zeleninu nakrájíme na malé kostičky. Pokud budete přidávat do omelety i olivy, tak ty můžete nechat celé. Poté si na pánev dáme pár kapek olivového oleje a zesklovatíme na něm cibuli. Po chvilce přidáme papriky, po pár minutkách cuketu a jako poslední rajčata s olivami. Posypeme trošku solí a dle chuti i pepřem. Někde v misce si rozklepneme vajíčka a rozmícháme, můžeme přidat i mléko, aby hmoty na zalití bylo více. Vajíčka nalijeme na pánev, kde se pokusíme všechnu zeleninu polít. Na mírném plameni necháme vajíčka ztuhnout. Mezitím posypeme omeletu nastrouhanou mozzarelou a bazalkou (provensálským kořením). Při přesunování na talíř se vám možná nepodaří přesunout omeletu vcelku a vznikně vám jakýsi trhanec, ale to nic nemění na tom, že to bude velmi dobré. Na talíři můžeme omeletu ještě ozdobit lístky bazalky, pokud ji pěstujete.