Jogurťák s borůvkami

Přináším vám další recept inspirovaný borůvkami. Příprava této buchty je jednoduchá především díky použití kelímků jako odměrek, tedy žádné přesné navažování. A nebojte, buchta se zaručeně povede.

Borůvky jsou opět tu a s nimi přichází i pečení buchet a koláčů, posetými těmito výbornými temně fialovými plody. Určitě se těmto pochoutkám nevyhýbejte a dávku borůvek si dopřejte. Pokud nechcete jíst nic příliš sladkého, aspoň si je čerstvé dejte do jogurtu. Borůvky posilují totiž imunitní systém a chrání před působením volných radikálů. Obsahují spoustu cenných látek (zejména jejich třísloviny, barviva, vitaminy), které preventivně působí proti infekcím a zánětům.

Tento recept nevyžaduje žádné speciální suroviny, takže se nelekejte, že nevidíte žádnou celozrnnou mouku ani třtinový cukr. Avšak záleží jen na vás, jak popustíte uzdu fantazie a vyzkoušíte jiné suroviny. Samozřejmě i místo borůvek můžete vyzkoušet jiné sezónní ovoce.

1 kelímek = od 150 g jogurtu

Ingredience

  • borůvky na posypání buchty (cca 1 a 1/2 kelímku)
  • 2 kelímky polohrubé mouky (může být na půl s moukou špaldovou)
  • 1 kelímek bílého jogurtu (vybírejte do 3 % tuku)
  • 1/2 kelímku moučkového cukru
  • 1 vejce
  • – 1 sáček prášku do pečiva

Tip: Abyste nemuseli vymazávat koláčovou formu tukem, použijte silikonovou nádobu či pečící papír.

Postup

Z polohrubé mouky, bílého jogurtu, moučkového cukru, vejce a prášku do pečiva si připravíme řidší těsto, kterým naplníme formu. Povrch uhladíme a bohatě zasypeme borůvkami (či jiným ovocem). Ve vyhřáté formě necháme péct asi 20 minut.

Komentáře

2 komentáře
  1. Bára

    • 6. 11. 2008 v 16:13

    Zkusím to. Ale ten obrázek fakt chybí. Díky za tip.

    • 14. 10. 2008 v 15:09

    Určitě to bude dobře chutit, ale obrázek by nebyl špatný:).