Jogurtový celozrnný chlebíček s borůvkami

Ideální rychlý chlebíček stvořený přesně pro toto borůvkové období. Ke snídani nebo ke svačince doplněný ještě bílým jogurtem to bude osvěžující mňamka na letní dny.

Často Vás na facebooku Viviente upozorňujeme na parádní tipy na recepty z Albert magazínu, kdy i tento recept je inspirován jedním z nich. Jen jsme ho museli malinko „ozdravit“, jelikož tuku a cukru v něm bylo opravdu mnoho.

Avšak po upečení zjistíte, že mu to na chuti vůbec neubírá, naopak a ještě budete mít lepší pocit, že dbáte i na své zdraví. 

Ingredience

  • 100 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 75 ml řepkového oleje
  • 2 vejce
  • 1 řecký jogurt 0,1% tuku od Milka nebo Skyr jogurt natur
  • 120 g celozrnné mouky
  • 100 g hladké pšeničné mouky
  • kypřící prášek
  • možno přidat kůru z citronu (chemicky neošetřeného)
  • 80-100 g borůvek dle chuti 

Postup

Do mísy přidejte nejdříve tekuté ingredience – olej, vejce, jogurt a následně přidejte třtinový cukr a vanilkový cukr. Vše spolu promíchejte – ideálně ručním mixérem.

Následně do směsi přisypejte mouky – celozrnnou pšeničnou a hladkou pšeničnou a na závěr přidejte kypřící prášek. Opět spolu vše promixujte, kdy bude těsto příliš hutné přidejte trošku mléka. 

Na závěr vhoďte omyté borůvky, které můžete také ještě trošku rozmixovat, ale i pečením se trošku rozmačkají a udělají pěknou mozaiku.

Toto borůvkou směs přeneste do chlebíčkové formy, kterou můžete předem vyložit pečícím papírem, případně pokud máte silikonou formu, není třeba.

Do předehřáté trouby pak dejte formu s těstem na 160 stupňů. Doporučuji hlídat, ale za 45-50 min bude borůvkový chlebíček hotov.

postup chlebíček

Komentáře

1 komentář
  1. Tereza

    • 17. 9. 2018 v 20:04

    Dobrý den, koláč jsem poupravila, protože jsem doma zrovna neměla celozr. mouku, nahradila jsem ji menším množstvím cereální nomina kaší. Musím podotknout, že jsem ubrala cukr o polovinu a použila jsem rybíz a bohatě stačilo :)