Karbenátky jednoduše a zdravěji

Většina lidí kolem připravuje karbenátky s vejci, s rohlíky, aby to přece drželo pohromadě a pak se ještě pěkně smaží ve vrstvě oleje. Tento recept vám ukáže, že to jde i jinak a mnohem jednodušeji.
Dle velikosti karbenátků – na cca 15 menších tenkých kousků.
Ingredience
- 500 g mleté maso s max. 10% tuku – k dostání jak vepřové či jen hovězí /ideální varianta si koupit libové maso a pomlít doma
- 2 stroužky česneku
- plnotučná hořčice cca 20 g (bez barviv)
- pepř, sůl, červená paprika, může být trošku majoránky na ochucení
Postup
Maso, lisovaný česnek, koření a hořčici pořádně propracujte rukama v míse. Vznikne masové „těsto“, do kterého není nutné přidávat nic již na spojení.
Vše drží. Z tohoto těsta vždy vezměte kousek, ze kterého vypracujete placičku, kterou dejte na rozpálenou nepřilnavou pánev (GreenPan) nebo na gril.
Olej není třeba, karbenátky pustí vlastní tuk, který v mase je.
Po cca 2 minutách placičku otočte a druhou stranu také tepelně upravte.
Poté dejte na talířek s ubrousky, do kterých nechte vsáknout přebytečný tuk.
Karbenátky můžete podávat s brambory, či jako „hamburgery“ do celozrnné housky. Tu můžete namazat kečupem, obložit listy ledového salátu a rajčaty.