Krémová dýňová polévka

Dnes Vám přinášíme podzimní recept nabytý vitaminy a minerálními látkami. Jde o velmi rychlou a chutnou variantu polévky z dýně Hokaido a věřte, že pro svou jednoduchost, chutnost a zdravost se k ní budete určitě rádi vracet nejen v chladných dnech podzimu.

Ingredience

pro 8 osob:

  • 1000 g dýně Hokaido
  • 400 ml polotučného mléka
  • hrst vlašských oříšků na ozdobu / mohou být i např. slunečnicová nebo dýňová semínka /
  • sůl

2

 

Postup

Dýni omyjeme, rozkrájíme na čtvrtky, zbavíme semínek a vnitřní houževnaté hmoty. Slupku z dýně neodkrajujeme, ale spolu s vnější dužinou nakrájíme na kostky a vsypeme do hrnce. Zalijeme 600 ml studené vody a vaříme do měkka zhruba 10 minut.

Po 10 minutách varu dýni odstavíme z plotny a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Přilejeme mléko, promícháme a dle chuti osolíme – zhruba 1/2 polévkové lžíce soli. Prohřejeme.

Polévku podáváme posypanou oříšky. Pokud podáváte polévku jako hlavní chod, můžete přidat vařené brambory, vejce a k polévce přikusovat celozrnné pečivo.

Typ: tato polévka se pro svou hustou krémovou konzistenci hodí i jako omáčka na maso nebo na těstoviny

Dobrou chuť!

 

Proč dýni Hokaido zařadit do jídelníčku?

Jedná se o bohatý zdroj vitaminů A, B, C a minerálních látek jako jsou vápník, hořčík, fosfor, draslík, betakaroten. Pomáhá při onemocnění slinivky břišní, při žaludečních potížích, ale také při poruše ledvin a srdce. Má močopudné účinky. Pro svou nízkou energii a skvěle vyvážené živiny s minimem tuku je vhodná i při redukčních dietách.

Nutriční hodnoty dýně Hokaido na 100 g:

energie 150 kJ

sacharidy 8,8 g

bílkoviny 8,8 g

tuky 0,2 g

vláknina 1,6 g