Křupavé chia krekry

Naše krekry se vejdou do kapsy a jedna hrst denně ať ve sladké, či slané podobě vám dodá minerální látky, vhodné omega-3 mastné kyseliny a vlákninu. Budete mít po ruce vždy dostatečně rychlý a přitom déle trvající příjem energie, ať na cestách, tak u vody.

O chia semínkách se dozvíte více v našem článku v odkazu:

https://www.viviente.cz/chia-seminka/ a o karobu více na našem facebooku a v brzkém článku.

Ingredience

základní směs:

  • 100 g chia semínek
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 100 g dýňových semínek
  • 100 g sezamových semínek
  • 230 ml vodysuroviny

na slanou variantu přidáme k 1/2 základní směsi:

  • 1 větší stroužek česneku
  • 1 malou nastrouhanou cibuli na struhadle / je možno i rozmixovat na kaši /
  • půl lžičky soli
  • možno přidat i oblíbené bylinky – tymián, rozmarýn, oregano, provensálskou směs koření 

na sladkou variantu přidáme k 1/2 základní směsi:

  • 1 zarovnaná polévková lžíce karobu
  • 1 polévková lžíce medu / pšeničného či jiného sladu, či stévie /sur 2

Postup

Ve větší míse smíchejte všechna semínka s vodou a nechte nejméně 30 minut nasáknout všechnu tekutinu.smes

Pokud chcete variantu sladkou i slanou, rozdělte do dvou misek  polovinu odstáté semínkové směsi.

Do mísy pro sladkou variantu dejte 1 polévkovou lžíci medu, případně nahraďte med sladem nebo stévií a přidejte lžíci karobu.

Do mísy pro slanou variantu dejte na jemno nastrouhanou cibuli a 1 prolisovaný česnek, případně oblíbené bylinky.

Předehřejte troubu na 160 stupňů.

Připravte si 2 plechy, každý vymažte zlehka olejem / lépe na něm drží pečící papír / a plechy vyložte pečícím papírem. Na každý plech rozprostřete pomocí špachtle nebo rukama hmoty a to na tloušťku zhruba 3 mm.

Nyní rádýlkem nebo nožem rozdělte – jakoby prořízněte – hmotu na jakékoli tvary / hmota je po upečení tvrdá a křupavá – už nevytvoříte stejné kusy/. Pokud uděláte nožem či rádýlkem v místě proříznutí, hmotu po upečení v místě proříznutí ulomíte. plechy

Doporučujeme volit kousky malé z důvodu velmi lahodných:-), ale sytých krekrů.

Pečte při 160 stupních zhruba 45 minut.

Tip: Sladké krekry zkuste nalámat do jogurtu s ovocem a slané jsou výborné na jakémkoli salátu s kousky sýra či masa.

Dobrou chuť !