Krůtí cop na kari s brokolicovo-květákovým pyré

Kari je směs až 25 druhů koření. Je výrazné žluté barvy a přisuzují se mu léčebné vlastnosti například při vysokém krevním tlaku, při poruchách trávení / které nás v létě často trápí /, při kožních problémech. Má protizánětlivé účinky. Masovým i zeleninovým pokrmům kari koření opravdu dodá zajímavou vůni i chuť.

Ingredience

na pyré pro 4 osoby:

  • 1/2 brokolice
  • 1/2 květáku
  • 100 ml polotučného mléka
  • sůl dle chuti
  • 2 stroužky česneku
  • polévková lžíce dýňového oleje lisovaného za studena / možno použít olivový olej /pyré

 

na 1 krůtí cop pro jednu osobu:

  • 3 pásky nakrájeného krůtího masa
  • kari koření
  • sůl
  • cibuli na kostičky
  • řepkový olej na restování

Postup

Nejprve si květák a brokolici rozeberte na větší růžice, aby vám vlezly do hrnce a omyjte je.

Vložte do velkého hrnce a zalejte vroucí vodou. Vařte do změknutí / al dente / zhruba 8 minut. Jestli jsou květák i brokolice uvařeny zjistíte vpichem nože.

Než se vám květák a brokolice uvaří, nakrájejte si krůtí maso na 3 pásky / pro jednoho strávníka / a vydatně je posypte kari kořením a přiměřeně solí. Všechny pásky spojte špejlí jako na obrázku a nyní můžete uplést ze zbytku masa cop, jako při pletení vánočky. IMG_9728 (2)Nakonec zase pásky masa spojte špejlí nebo párátkem. Oloupejte si cibuli a nakrájejte ji na libovolné plátky či kostičky.cop

Rozpalte pánev a maso můžete spolu s cibulí orestovat na řepkovém oleji. Cibulka získá při restování také chuť a vůni kari koření.

Než se vám orestuje masíčko, oloupejte 2 stroužky česneku a v malém hrnci trochu prohřejte mléko. /Mléko je dobré ohřát proto, aby jste měli pyré při podávání teplé /. Připravte si lžíci oblíbeného oleje a sůl. Nyní zceďte uvařenou brokolici a květák, vraťte do hrnce a přidejte mléko, sůl, olej, česnek a vše řádně tyčovým mixérem pomixujte do konzistence kaše.

Můžete servírovat. Na talíř položte orestovaný krůtí cop a k němu nanaranžujte kopu pyré, které posypte orestovanou cibulkou.

Dobrou chuť !