Krůtí špízy s grilovaným lilkem a jogurtovo-balkánským dresingem

Krůtí maso je vhodné zařazovat do jídelníčku z důvodu kvalitních bílkovin nutných k obnově buněk lidského těla a minimálního obsahu tuků (1 g tuku ve 100 g krůtích prsou za syrova bez kůže). Grilováním v našem receptu a přidáním lilku k masu docílíme velmi chutného a zdravého pokrmu.

Ingredience

pro 4 osoby:

na přípravu masa

500 g krůtích prsou bez kůže

koření Tandoori Masala / nebo kari koření /

1 česnek

1 lžíce řepkového oleje

sůl

špejle namočené ve vodě, aby při grilování nezačaly hořet

na přípravu lilku

1 střední lilek

sůl

1/2 prolisovaného česneku

1 lžíce řepkového oleje

sojová omáčka Tamari / přírodně fermentovaná /

na dresing

bílý Řecký jogurt Milko 140 g

50 g balkánského nebo jiný tvarohový sýr

oblíbené bylinky

1/2 prolisovaného česneku

foto9

Postup

Nejprve si nakrájíme lilek na zhruba centimetrové plátky. Posolíme z obou stran a položíme na talíř tak, aby se plátky nepřekrývaly. Necháme lilek zhruba 15 minut pustit vodu.

 foto6

Do misky si prolisujeme jeden a půl česneku a přidáme 2 polévkové lžíce řepkového oleje.

Připravíme si plech, který vyložíme alobalem a pokud máme grilovací mřížku, položíme ji na alobal. Pokud nemáme, budeme následně maso i lilek pokládat přímo na alobal.

Maso nakrájíme na pásky, které lehce poklepeme, aby byly po celé délce stejné tloušťky a potřeme polovinou olejovo-česnekové směsi. Dále maso okořeníme Masalou nebo kari kořením a lehce osolíme. Každý pásek masa následně napichujeme na mokré špejle a to tak, jako bychom prošívali látku a nakonec maso chytneme za jeden konec a maličko s ním na jednu stranu zatočíme, přičemž držíme druhou rukou špejli, aby nám vznikly vlnky – viz obrázek. Hotový špíz položíme na mřížku či na plech.

foto7

Zapneme si gril na 220 stupňů celsia.

Vypocené plátky lilku vysušíme od vody papírovou utěrkou. Do zbylé olejovo-česnekové směsi nakapeme trošku sojové omáčky Tamari / je hodně slaná, proto šetříme množstvím / a pomocí prstů nebo mašlovačky potřeme každý plátek lilku z obou stran, který opět položíme na grilovací mřížku či přímo na plech vyložený alobalem.

foto5

Plech vložíme do trouby a po 5 minutách plech vyjmeme a otočíme plátky lilků, za dalších 5 minut pokud jsou lilky měkké a ogrilované, lilky vyjmeme a otočíme masové špízy, které jsou zhruba po dalších 10 minutách hotové.

Každá trouba griluje jinak, proto opravdu po 5 minutách kontrolujte Vaše dílo a dle potřeby čas buďto prodlužte nebo zkraťte.

A nyní již stačí smíchat řecký jogurt s 1/2 utřeného česneku (nemusí být), s rozdrobeným balkánským sýrem a posypat oblíbeným kořením a dresing je hotov.

foto4

Maso, grilovaný lilek a dresing můžeme servírovat každému zvlášť na talíř a nebo vše dáme na stůl a každý se obslouží dle chuti sám. Nezapomeňte přidat pečivo nebo knackebrot nejlépe celozrnný, a nebo pokud jste si naše jídlo zvolili jako obědové menu, můžete podávat jako přílohu nejlépe brambory.

Dobrou chuť!