Kuřecí Kung

Pestrý a lehce stravitelný pokrm, který vychází ze známého jídla kung-pao. Navíc s naším detailním postupem ho zvládne i každý začátečník či odpůrce vaření.

Tento recept se pokouší napodobit jedno výborné čínské jídlo, které určitě všichni dobře znáte pod názvem kuřecí kung-pao. Příprava je rychlá, ale docela náročná, pokud všechny ingredience připravujeme přímo při vaření. Lze si ale samozřejmě vše předem nakrájet a připravit a pak to jde snadno a rychle. Jak povedená napodobenina to je, posuďte sami.
Postup tentokrát do posledního puntíku.

Ingredience

  • 2 kuřecí prsní řízky
  • 1 velká cibule
  • 1/2 červené papriky
  • 1/2 zelené papriky
  • 1/2 žluté papriky
  • 1 malý porek
  • 1 střední mrkev
  • 50 g arašídů (nejlépe nesolených)
  • sojová omáčka (můžete zakoupit i BIO kvalitě)
  • koření na čínu
  • sůl
  • olivový olej na smažení

Příloha

  • Jako příloha se hodí zaručeně rýže. Ze své vlastní zkušenosti doporučuji rýži parboiled, která se hned tak nerozvaří a také má více minerálních látek. Prodává se i ve varných sáčcích, takže během 10 – 15 minut je hotová. Ale můžete někdy vyzkoušet ke kung směsi i kuskus.

Postup

Kromě surovin budeme potřebovat nůž, prkénko, špachtličku, nejlépe pánev wok, hrnec na rýži, a 2 malé talířky. Jako první dáme do osolené vroucí vody vařit sáčky s rýží. Od této chvíle máme zhruba 15 minut na přípravu vlastního jídla, tak hurá do toho. Polovinu cibule
nakrájíme na menší kostky, na pánvi rozehřejeme lžíce olivového oleje a cibulku na něm zlehka
osmažíme. Druhou polovinu cibule rozkrájíme na velké kostky, rozdělíme na jednotlivé slupky a dáme zatím na talířek stranou. Maso nakrájíme na větší kostky a přidáme ho smažit k cibulce. Přisypeme koření, přilijeme sójovou omáčkou a smažíme do změknutí.

Než se maso usmaží, je potřeba připravit zeleninu. Všechnu zeleninu nejprve dobře omyjeme. Mrkev nakrájíme na plátky, taktéž dolní část pórku a přidáme je na talířek k cibuli. Papriky vykrojíme, očistíme od semínek a rozkrájíme na velké kostky. Horní část pórku rozkrájíme na kolečka. K osmaženému masu přidáme arašídy. Dále přidáme cibuli, mrkev a pórek a lehce osmahneme. Pokud by se nám podařilo sehnat bambusové výhonky, můžeme je přidat právě teď. Nakonec ještě na chvíli přidáme papriky, aby se prohřály. Hotovou směs můžeme ještě dochutit troškou sójové omáčky. Důkladně promícháme a podáváme s rýží.