Kuřecí rarášci s křehkým zelným salátem

Dnes si připravíme kuřecí maso v marinádě spolu s křehkým zelným salátem. Kuřecí maso je zdrojem velkého množství bílkovin a malého množství tuku, a proto je oblíbenou součástí jídelníčku sportovců i zastánců zdravé výživy. Spolu s čerstvým zelím dostaneme jídlo plné vitaminů, minerálních látek a vlákniny.

Ingredience

pro 4 osoby

  • 500 g kuřecích prsních řízků

masová marináda:

  • 2 vejce
  • 100 ml jakéhokoli nealkoholického piva
  • 3 polévkové lžíce špaldové mouky hladké 
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu – maizeny / nebo rezistentní škrob Hi – maize – zdravá výživa /
  • 1 polévková lžíce sojové omáčky Tamari / přírodní fermentovaná sojová omáčka – zdravá výživa /
  • 1 polévková lžíce hořčice plnotučné bez chemické konzervace / např. Lidl /
  • sůl, čerstvě namletý pepř
  • řepkový olej na restování

 

křehký zelný salát:

  • 500 g hlávkového zelí 
  • 1 mrkev
  • 3 polévkové žíce octa / lze nahradit citronovou šťávou /
  • 3 polévkové lžíce cukru moučka nebo řepkový cukr / možno nahradit i medem /
  • 1 polévková lžíce oleje
  • sůl
  • pro zjemnění je možno přidat 1 polévkovou lžíci jogurtu do 3 % tuku a 1 polévkovou lžíci light majonézy s polovičním množstvím tuku – tímto získáme lehkou podobu salátu coleslaw

Postup

Nejprve si připravíme masovou marinádu smícháním všech uvedených surovin a řádným prošleháním dohladka. Následně nakrájíme maso na velikost malých řízků, maso zlehka naklepeme a vložíme do marinády, kde ho necháme zhruba 3 hodinky uležet. Možno si připravit maso i den předem a nechat marinovat přes noc.

Nyní si připravíme zelný salát. Zelí nakrouháme na jemné nudličky, prosolíme a nejlépe rukama prohnětáme a promačkáme jako těsto – tím nám zelí krásně zkřehne. K zelí přistrouháme také najemno mrkev.

Nyní si připravíme zálivku z octa, cukru, oleje a nalijeme na zelí – vše důkladně promícháme. Pokud chceme salát zjemnit, můžeme přidat dle chuti pouze jogurt a nebo také lžíci majonézy light.

Na nepřilnavé pánvi a troše oleje následně orestujeme marinované kousky masa.

Pokud tento chod servírujeme jako lehkou večeři, můžeme volit zelný salát jako alternativu přílohy nebo můžeme podávat s kouskem pečiva. Talíř můžeme ozdobit směsí rozmixovaných oříšků, salát nakrájeným pórkem a cherry rajčetem.

Pokud budeme volit toto jídlo jako oběd, nezapomeňme na přílohu. Vhodnou volbou je například kuskus nebo vařený brambor.

Dobrou chuť!