Lehké jarní ovocné košíčky

Velikonoce jsou za dveřmi, a protože na svátečním stole nesmí chybět „nějaká“ ta sladkost, zkuste připravit koledníkům naše košíčky odlehčené špaldovou moukou, tvarohovým krémem a zdobené čerstvým ovocem.

Ingredience

košíčky

  • 150 g špaldové mouky hladké
  • 100 g hladké mouky
  • 60 g cukru moučka
  • 2 žloutky
  • 160 g hery
  • nastrouhaná citronová kůra

krém

  • 2 vanilkové pudinky
  • 500 ml mléka polotučného
  • 3 velké lžíce třtinového cukru / možno použít med nebo stévii /
  • 1 vanička odtučněného tvarohu
  • 2 kapky rumového aromatu / nemusí být /
  • na polovinu krému – polévkovou lžíci kakaa / možno použít kakao na vaření nebo granko /

na ozdobu

  • ovoce na ozdobení – jahody, kiwi
  • cukrárenské želé bezbarvé / nemusí být /

pomůcky

  • kovové košíčky
  • potravinovou fólii
  • cukrářský sáček nebo zdobičku
  • mašlovačku na želé

Postup

Do mísy vložte všechny suroviny na těsto a rukou zpracujte v homogenní hmotu. Po řádném prohnětení těsto zabalte do potravinové fólie a nechte uležet v lednici nejlépe přes noc / těsto se netrhá a lépe se s ním pracuje /.

Předehřejte troubu na 180 stupňů.

Těsto rozdělte na kousky, vtlačte jej do formiček na košíčky a ty rozložte na plech. Pečte dozlatova zhruba 15 minut, poté košíčky vyklopte a nechejte vychladnout.těsto

košíčky hotovoNyní si připravte krém. Do hrnce, nalejte 2/3 mléka, přidejte cukr a uveďte do mírného varu. V 1/3 mléka rozmíchejte vanilkový pudink. Když začne mléko vřít, odstavte hrnec z plotny, vlijte rozmíchaný pudinkový prášek a rychle promíchejte dohladka. Za stálého míchání povařte ještě 1 minutu. Pudink přikryjte potravinovou fólií / aby nevznikl na pudinku škraloup, který by byl zdrojem hrudek v krému / a nechejte vychladnout. Po vychladnutí vmíchejte vaničku tvarohu a případně rumové aroma a ušlehejte dohladka. Pokud chcete košíčky dvojí chuti, rozdělte krém na poloviny a do jedné vsypte přes sítko lžíci kakaaa na vaření nebo granko. Krémem naplňte cukrářský sáček a ozdobte polovinu košíčků vanilkovým krémem a polovinu čoko krémem.krém

Košíčky ozdobte nakrájeným ovocem dle fantazie. Pokud budete chtít ovoce potřít pro lesk želatinou, uložte naplněné košíčky na chvíli do lednice, připravte si želatinu dle návodu na obalu a následně po částečném zchladnutí želatiny mašlovačkou ovoce potřete.maslovacka

Před servírováním dejte zchladit košíčky do lednice na 2 hodinky.

PŘEJEME VÁM KRÁSNÉ VELIKONOČNÍ SVÁTKY.