Mandle na sladko ve skořicovém kabátku a na slano v koření

Nemáte čas na přípravu a konzumaci svačinky a přesto by jste chtěli mezi hlavní chody zařadit něco zdravého a chutného? Dejte si 20 g mandlí denně. Mandle obsahují mastné kyseliny, které chrání Vaše srdce a cévy. Jsou také vhodné pro diabetiky, jelikož snižují hladinu glukózy a hladinu „zlého“ LDL cholesterolu v krvi.
Pokud chcete zkusit mandle v trošku jiné podobě něž přírodní, připravte si mandle na slano s plátkem sýra nebo na sladko do svačinkového jogurtu. Oba způsoby přípravy se také skvěle hodí jako pohoštění pro případnou návštěvu.
Ingredience
Mandle na sladko ve skořicovém kabátku
- 100 g neloupaných mandlí
- 1 vaječný bílek
- 30 g třtinového cukru
- 1 lžička skořice / nebo perníkové koření /
Kořeněné mandle na slano
- 100 g neloupaných mandlí
- 1 lžíce olivového oleje nebo 1 malá lžička rozpuštěného másla
- 1 malá lžička medu nebo javorového sirupu
- polovina malé lžičky koření kurkumy / možno použít i jiné koření např. sladké papriky, kari /
- špetka sušeného tymiánu / nebo rozmarýnu – i čerstvého /
- polovina malé lžičky sušeného česneku
- špetka soli
- 1 malá lžička strouhanky
Postup
Mandle ve sněhové peřince
Vyšlehejte bílek do tuha se špetkou soli. Vmíchejte třtinový cukr, skořici a následně vhoďte do bílkové hmoty mandle a vše promíchejte.
Rozehřejte troubu na 170 stupňů. Plech vyložte pečícím papírem a malou lžičkou klaďte po jedné mandličce na plech.
Vložte do trouby a pečte do křupavého ztvrdnutí bílkového obalu na mandli zhruba 30 minut.
Kořeněné mandle
Do misky dáme neloupané mandle a všechny ostatní ingredience. Vše promícháme a obalené mandle v koření rozprostřeme na pečící papír na plech.
Vložíme do rozehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme zhruba 10-15 minut do křupava.
Dobrou chuť!