Marokánky, Vinné obláčky a Klášterní rohlíčky

Vánoce se blíží, a proto Vám dnes přinášíme tipy na odlehčené vánoční cukroví. Naše recepty jsou zdravější v tom, že bílou mouku nahradí z poloviny mouka špaldová, živočišný tuk rostlinná hera, a cukru je použito méně, než bývá zvykem u vánočních receptů. Věřte ale, že rodina Vám Vaše výtvory bude za tepla ujídat pod rukama…:-)

Ingredience

MAROKÁNKY / 2 PLECHY /:

  • 250 ml odtučněného nebo polotučného mléka
  • 50 g třtinového cukru
  • 20 g hery
  • 30 g špaldové mouky jemně mleté
  • 1 malá lžička rumového aromatu – krásně ovoní, ale nemusí být / v drogériích i v běžných potravinách/
  • 100 g kandovaného ovoce / ve zdravé výživě / nebo kandovaný ovocný chlebíček v potravinách – nebo možno zcela nahradit nasekaným sušeným ovocem / např. meruňky, švestky, zázvor, fíky /
  • 30 g nakrájených nebo nasekaných brusinek
  • 30 g nakrájených nebo nasekaných rozinek
  • 160 g mandlových lupínků / možno z části nebo zcela nahradit nasekanými vlašskými oříšky /
  • marokánky můžete péct na plechu s pečícím papírem nebo v košíčcích na mufinky

VINNÉ OBLÁČKY / 2 PLECHY /:

  • 140 g hery
  • 70 g hladké mouky
  • 70 g špaldové mouky jemně mleté
  • 1 žloutek
  • 5 lžic bílého vína / během pečení se vypaří a obláčky se krásně nafouknou /
  • moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na obalení upečených obláčků, v poměru 1:1

KLÁŠTERNÍ ROHLÍČKY / 2 PLECHY /:

  • 70 g hladké mouky
  • 70 g špaldové mouky jemně mleté
  • 1 žloutek
  • 100 g mletých vlašských oříšků
  • 30 g cukru moučka
  • kvalitní čokoláda na potření rohlíčků
  • různé formy posypu na čokoládu – oříšky, nasekané brusinky, kokos, cukrové zdobení..

Postup

MAROKÁNKY:

Nejprve si připravte do misky všechno nasekané sušené ovoce, mandličky a oříšky dle volby.

V kastrůlku si rozmíchejte mléko, cukr, máslo a mouku. Za stálého míchání přiveďte směs k varu a vařte zhruba 2 minuty do zhoustnutí, kdy se vytvoří kaše. Vmíchejte rumové aroma a všechno nasekané nebo kandované ovoce, mandle, oříšky.

Předehřejte troubu na 170 stupňů

Směs pokládejte na plech s pečícím papírem jako malé hromádky, které zploštěte nožem do formy placiček, nebo můžete směs přímo vkládat na dno košíčků na mufinky. Pečte zvolna při 170 stupních zhruba 15 minut dooranžova. Po vyndání z trouby nechejte marokánky zcela zchladnout / za tepla jsou měkké a tažné / a teprve potom je sundávejte z plechu.

VINNÉ OBLÁČKY:

Vypracujte hladké těsto z hery, mouk, žloutku a vína. Těsto bude lepivé, ale po odležení v lednici se s ním hezky pracuje. Zabalte tedy těsto do fólie a nechte zhruba 2 – 3 hodiny odpočinout v lednici.

Předehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia.

Po odležení těsto vyválejte na 5 mm tlustý plát a vykrajujte tvary – malá kolečka nebo kolečka s ozdobným okrajem. Pokládejte na plech s pečícím papírem. Pečte zhruba 10 minut dobleda.

/ Nevolte tvary se špičatými rohy – srdíčka, hříbečky, andílci…– připalují se, ani tvary velké – při obalování praskají./.

Po upečení obláčky ještě za horka obalujte ve směsi moučkového cukru smíchaného s cukrem vanilkovým.

KLÁŠTERNÍ ROHLÍČKY:

Připravte si těsto z hery, mouk, žloutku, oříšků a cukru. Po zpracování těsta jej dejte na hodinku vychladit do lednice.

Předehřejte si troubu na 170 stupňů.

Z těsta vytvarujte rohlíčky, měly by se ke koncům zužovat, a pečte na plechu vyloženém pečícím papírem při 170 stupních zhruba 10 – 15 minut.

Po vychladnutí můžete mašlovačkou potřít rozpuštěnou čokoládou a posypat nasekanými oříšky nebo brusinkami, kokosem, vánočním zdobením…

 

Pokud budete chtít dělat všechno cukroví najednou. Začněte přípravou těst na Vinné obláčky a Klášterní rohlíčky, které uložte do lednice.

Potom si upečte Marokánky. Uplyne zhruba hodinka a Vy můžete navázat na Klášterní rohlíčky a poté na Vinné obláčky.

Vše dohromady i se zdobením zabere zhruba 3,5 – 4 hodinky práce.

Přejeme Vám aby se Vám pečení dařilo, a aby Vám rodinka nesnědla vše ještě před vánočními svátky.