Maso v zeleninové peřince

Stejný recept, stokrát jinak….takto by se dal charakterizovat tento recept. Každý den můžete vytvořit nový pokrm a stačí vám znát jen jeden jednoduchý postup. Navíc se zavděčíte jak „masožravcům“, tak vegetariánům.

U nás doma je tento recept „pečený vařený“, protože ho v různých obměnách připravujeme velmi často. Je totiž velmi jednoduchý, můžete využít jakoukoliv mraženou či čerstvou zeleninu a libové maso (kuřecí prsíčka, krůtí prsíčka, králíka, vepřovou kýtu), koření dle vaší chuti a fantazie a pokrm z jedné mísy je na světě. Někdy maso není ani potřeba, upečené zeleninová peřinka chutná sama o sobě výborně.

Ingredience

  • mražená zelenina mix (např. královská směs)
  • cibule
  • rajče a paprika (můžete a nemusíte přidávat)
  • libové maso (kuře, králík,…..)
  • sůl
  • koření (např. kari, mletá paprika…)

Doporučuji:

  • Pro přípravu se hodí pokrm péct v římském hrnci či v keramické míse.

Postup

Mraženou zeleninu necháme trošku „povolit“ a mezitím si nakrájíme na kolečka cibuli, kterou bohatě vyložíme dno keramické mísy. Popřípadně nakrájíme další čerstvou zeleninu a také ji přidáme do mísy. Nakonec do mísy nasypeme povolenou mraženou zeleninu (zeleninou nešetřete). Mírně osolíme a můžeme posypat i kořením. Tuto zeleninovou peřinku zalejeme vodou, tak, aby v ní zelenina neplavala, ale aby byla tak po její okraj. Maso, které jste se rozhodli se zeleninou péci, stačí jen omýt a naporcovat na plátky či na jednotlivé porce. Tyto porce jemně posolte a posypte např. mletou sladkou paprikou, ať má maso barvu. Takto připravené maso položte na zeleninovou „peřinku“ a dejte péct do předem vyhřáte trouby. Délka pečení je různá v závislosti na použitém mase. Pokud pečete kousky kuřete, nebo kuřecí řízky bude doba optimální okolo jedné hodiny. Pokud budete péci pouze zeleninu, stačí jen 15 – 20 min. Hotový pokrm servírujte např. s rýží, kuskusem či jen celozrnným pečivem.

Komentáře

1 komentář
    • 30. 1. 2009 v 2:22

    tenhle recept muzu doporucit, jako koreni volim trochu vice pepre – ale zalezi na chuti.