Medové perníčky

K Vánocům kromě pečení klasického cukroví patří také pečení a zdobení voňavých perníčků. Medové perníčky se svou nezaměnitelnou vůní patří k tradičnímu cukroví v české kuchyni. Upečte si medové perníčky, které jsou měkké ihned po upečení a poslouží případně i jako krásná ozdoba na Váš vánoční stromeček.

Ingredience

  • 200 g hladké mouky špaldové
  • 200 g hladké mouky bílé
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g medu – 2 polévkové lžíce / ne více, aby nebyly perníčky tvrdé /
  • 60 g hery / nebo másla /
  • 2 celá vejce + 1 vejce na potření po upečení – pro lesk perníčků
  • 2 polévkové lžíce kakaa na vaření / možno nahradit karobem – nebo 1 lžíce kakaa + 1 lžíce karobu /
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1 čajová lžička perníkového koření

na zdobení:

  • 1 bílek
  • 150 g moučkového cukru
  • malá lžička citronové šťávy

pomůcky ke zdobení:

  • zdobící sáček na perníčky / v domácích potřebách pod názvem zipové sáčky /
  • sítko na cukr a bílek

Postup

Druhý den těsto vyválíme zhruba na tloušťku 3 mm na lehce pomoučené pracovní ploše, kde na horní část těsta při válení používáme potravinářskou fólii, abychom nemuseli moc podsypávat moukou. Vykrojené perníčky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme mezi jednotlivými kousky perníčků mezery – perníčky se nafouknou. Před pečením ničím nepotíráme.

Pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 10 minut. Po vytažení z trouby potřeme rozšlehaným vejcem pro větší lesk.

Nyní si připravíme bílkovou polevu, a to tak, že přes sítko přesejeme cukr moučka, přecedíme bílek z jednoho vejce, a malou lžičku citronové šťávy. / Pokud bychom si všechny suroviny na polevu nepřesili a nepřecedili, mohlo by se nám stát, že se nám bude při zdobení ucpávat otvor ve zdobícím sáčku. /

Nyní vše mícháme metličkami / rychlejší varianta / nebo vařečkou až do vzniku lesklé bílé pěny, která se neroztéká.

Nyní nastává relaxační část a to je samotné zdobení perníčků, ke kterému si pusťte například vánoční koledy a můžete začít malovat.