Mňam špízy

Efektní a výtečný pokrm, který si můžete doma připravit i bez grilu a s minimem surovin. Závisí jen na vaší fantazii. Ale co opravdu potřebujete jsou špejle.

Mňam špízy zvládne každý začátečník a určitě se nebude muset stydět tuto dobrůtku nabídnout širší společnosti. Špízy můžete podávat se zeleninovými saláty či si k nim připravit jednoduché pečené brambory, na způsob známých amerických brambor.

Ingredience

  • kuřecí prsní řízky (mohou být i krůtí)
  • cuketa
  • paprika (nejlépe více barev)
  • cherry rajčátka
  • tofu (kdo nepřišel tofu na chuť, může použít žampiony)
  • může být i cibule a česnek

Na ochucení:

  • sůl
  • barevný pepř
  • koření dle vašeho výběru (mletá paprika, grilovací koření… – Vitana má i k dostání bez soli)

Důležitá pomůcka:

  • špejle

Postup

Kuřecí maso rozmrazíme, omyjeme a nakrájíme na širší proužky. Zeleninu také důkladně opláchneme a cuketu + papriky taktéž nakrájíme na širší plátky (popřípadně i žampióny). Cherry rajčátka necháme v celku. A nakonec i tofu nakrájíme na větší kostky, které půjdou napíchnout na špejli.
Takto připravené suroviny postupně napichujeme na připravené předem namočené špejle. Kousek kuřecího masa, cuketu, cherry rajčátko, tofu a papriku. Podle toho, jak chceme mít špíz dlouhý, tak zopakujeme.

Až budeme mít špízy nachystané, tak je vložíme do zapékací mísy, kam napřed dáme tak na 1-2 cm výšky vodu. Aby v ní špízy úplně neplavaly. Také do vody můžeme na kousky nakrájet cibuli (popř. i česnek), která špízům dodá vůni a chuť.

Než vložíme mísu se špízy do trouby, tak je nezapomeneme po celém obvodu posypat solí, pepřem a ostatním kořením dle vaší chuti.

Pak už stačí špízy jen tak 30 minut nechat pozvolna péct v troubě. Voda se postupně vypaří a zůstanou krásně zlatavě upečené špízy.