Mrkvové muffins
Muffins jsou oblíbeným pamlskem hlavně pro děti, tento recept vám přináší zdravější variantu klasického receptu. A sami můžete zjistit, že i zdravé věci, mohou být dobré.
Myslím, že není potřeba představovat tyto malé bábovičky, které jsou určitě objektem nejednoho dítěte, obzvláště jsou-li v nich kousky čokolády. Tentokrát ale budete mít jistotu, že jim nabízíte sladkost, která obsahuje také prospěšné látky v podobě minerálních látek a vitaminů a ne jen nasycené tuky a rafinované cukry. (Ale dítěti to radši neříkejte.
Takto připravené těsto plníme do formy určené na muffiny (nejlépe silikonová) a pečeme při 160°C cca 25 minut.
O třtinovém cukru se můžete dočíst v článku Cukr.
Ingredience
- 20 g měkkého másla
- špetka soli
- 80 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 100 g nastrouhané mrkve
- 70 g oříšků (lískové nebo vlašské)
- 200 g celozrnné mouky
- prášek do pečiva
- 50 g hořké čokolády
Postup
Máslo, sůl a poloviční množství cukru vyšleháme do pěny a poté přidáme 2 žloutky. Bílky vyšleháme se zbytkem cukru a jemně vmícháme do žloutkové pěny. Do této směsi vmícháme i nastrouhanou mrkev a nasekané oříšky. V jiné misce si smícháme celozrnnou mouku s práškem do pečiva a přidáme i nasekanou hořkou čokoládu. Nakonec zamícháme do mrkvové směsi.
Marta
Vynikající