Mrkvový koláč

Mrkvový koláč měl na facebooku takový úspěch, že je přímo nutností se s vámi podělit o recept. Díky tvarohu dodá tolik potřebné bílkoviny, takže se nebojte ho zařadit jako součást snídaně nebo svačiny ke kávě či čaji.

Nejlépe chutná hezky odležený, jedině tak se v něm spojí všechny chutě. Skutečná delikatesa ze zdravých surovin!

Ingredience

Na menší plech nebo kulatou dortovou formu:

  • třtinový cukr (3/4 hrnku – 1 hrnek podle toho, jak je kdo zvyklý sladit, možno nahradit alternativním sladidlem dle zkušeností)
  • 4 vejce
  • olivový nebo řepkový olej 3/4 hrnku
  • celozrnná mouka – např. špaldová 1 hrnek
  • hladká mouka 1 hrnek
  • prášek do pečiva 2 lžičky
  • skořice 2-3 lžičky
  • špetka muškátového oříšku
  • hrst nasekaných vlašských ořechů (kdo má rád, může přidat i rozinky)
  • 3 střední mrkve (nastrouhané na jemno)

Na krém:

  • vanička tvarohu (možno odtučněný)
  • zakysaná smetana (možno light)
  • med dle chuti na oslazení

Postup

  • prošleháme cukr, vajíčka a olej
  • přidáme mouku a všechny suché ingredience
  • nakonec vmícháme ořechy a nastrouhanou mrkev
  • pečeme ve vymazané a vysypané formě na 180 °C cca 30 minut, kontrolujeme špejlí
  • mezitím si připravíme krém: smícháme tvaroh se zakysanou smetanou, osladíme medem dle chuti
  • nanášíme na vychladlý základ, vrch můžeme ještě lehce posypat nasekanými ořechy nebo plátky mandlí
  • skladujeme v lednici

Komentáře

1 komentář
  1. Alena

    • 30. 3. 2016 v 16:16

    Ahoj, posílám recept na mrkvový dort :)